Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία
«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», προσθέτει.
«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά, επί της ουσίας, στις... νουθεσίες της Άγκυρας για την «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλούν, στη Θράκη αλλά και τα σχόλια περί απειλής της ζωής του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζειμπέκ.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει:
«Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τιςαπειλέςκαιπιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και νατιμωρήσει τους δράστες».
Απάντηση Οικονόμου
Νωρίτερα, επί του ζητήματος είχε τοποθετηθεί και ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστιο ατόπημα» το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε συνέντευξή του στο A Haber για «τουρκική μειονότητα».
Μιλώντας στο Open, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το να μιλά η τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο σε άλλες περιοχές νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί. Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου υπουργείου οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες. Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μία σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας».
Παράλληλα, αναφορικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Ζεϊμπέκ ο κ. Οικονόμου σημείωσε:
«Είναι σοβαρότατα ζητήματα αυτά. Κατ' αρχήν να πω ως προς τις απειλές δεν νοείται στην Ελλάδα να απειλείται κανείς. Και υπάρχουν όργανα και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για αυτό το πράγμα. Αλλά, είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος να χρησιμοποιούν τέτοιος χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό.Είναι αδιανόητο. Είχαμε και άλλα τέτοια ατυχή περιστατικά στο παρελθόν και από βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.Ανασκεύασε, έγινε η κίνηση που έπρεπε να γίνει,καλοδεχούμενη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.Είναι συμπεριφορές που είναι μη ανεκτές».
«Θεωρώ κατ' αρχήν ότι πρέπει ναανασκευάσεικαι από εκεί και πέρα αν επιμείνει στους χαρακτηρισμούς τουγεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδρασητου κ.Τσίπρα», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απειλές κατά της ζωής του
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό κανάλι A Haber, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απειλές που δέχεται για τη ζωή του.
«Φυσικά, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αντανακλώνται πάντα στους πολιτικούς που εκπροσωπούν τον λαό της ‘Δυτικής Θράκης’ σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη ένταση. Ξέρετε ότι είχαμε εκλογές Μουφτή. Έφυγε από τη ζωή ο Μουφτής μας Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Με αυτή τη διαδικασία έγιναν ξανά εκλογές. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις εκλογές για τον ψευδομουφτή που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη.
Αναφέρθηκε δε και στην περίοδο που του επιτέθηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής ενώ ήταν βουλευτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτή η προσβολή προς εμένα δεν είναι καινούργια. Ξέρετε ότι το 2015 το κόμμα μας ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα. Τότε υπήρχε το φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Μου επιτέθηκαν ακόμη και μέσα στη Βουλή. Συχνά κατηγορούμαι ως Τούρκος κατάσκοπος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης σε ζωντανή σύνδεση είπε κάτι απίστευτο» ανέφερε.
Και συμπλήρωσε:
«Είπε ότι αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα. Φυσικά, η προσωπικότητα αυτού που το είπε είναι δευτερεύον θέμα εδώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο δημοσιογράφος που παρουσίαζε το πρόγραμμα στο κανάλι δεν πήρε καμία πρωτοβουλία. Είδαμε, μάλιστα, ότι ενθάρρυνε και δεν καταδίκασε αυτόν που τα είπε αυτά. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη νομική διαδικασία. Έκανα αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης και στο Αστυνομικό Τμήμα», είπε.
Η εν λόγω συνέντευξη προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με τον βουλευτή και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου να εξαπολύει «πυρά» κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα».
«Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δηλώνει στην τουρκική τηλεόραση: "Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας"» επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, σε σχετική του ανάρτηση.
«Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;» διερωτήθηκε.