Εν χορώ οι τουρκικές απειλές κατά των νησιών του Αιγαίου, αλλά γυρίζουν μπούμερανγκ
Ανανεώθηκε:
Φανερό εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με τον εκσυχρονισμό των ελληνικών F-16 σε Viper και τις διαβουλεύσεις για την προμήθεια F-35, την ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ «χτίζονται» και οι φρεγάτες Belh@rra. Η Άγκυρα δεν επιτυγχάνει αντίστοιχη ενίσχυση των δικών της δυνάμεων, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε επιθετική ρητορική, ακόμη και σε ευθείες απειλές κατά των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, οι ακραίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και όλων των κορυφαίων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης γυρίζουν μπούμερανγκ, όπως δείχνουν τόσο οι τοποθετήσεις σύμμαχων και εταίρων της Ελλάδας, αλλά ακόμη και οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Τη σκυτάλη των απειλών κατά της Ελλάδας έλαβε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σήμερα, Πέμπτη:
«Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχραστεί τον εναέριο χώρο μας και τη Γαλάζια πατρίδα μας. Σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών βρεφών και των οικογενειών τους. Όταν λέμε "βάλτε μυαλό" και "μην ξεχνάτε τη Σμύρνη" σε μια Ελλάδα που δρα απερίσκεπτα, είμαστε εμείς το κόμμα που ανεβάζει την ένταση;» τόνισε ο Οκτάι σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του.
Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα και απερίφραστα. Είπε: "Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, αλλιώς μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε νύχτα, ελάτε μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει ούτως ή άλλως νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες... θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που σέρνουν την Ελλάδα σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φιλικοί, εξαφανίζονται αμέσως. Γι' αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο».
«Εμείς δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την φράση «τους περιμένουμε στο φως της ημέρας» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως: «…όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη, ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις προσεχείς εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:
«Δεν υπάρχει μια προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε που η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Οι παρενοχλήσεις, το κλείδωμα [των τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας] είναι κάποια από αυτά τα παραδείγματα. Επιπλέον, η Ελλάδα αναφέρει συνεχώς ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις [κατά της Ρωσίας]. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ενοχλημένοι και για αυτό».
Και μπορεί ο Τσαβούσογλου να μιλά για ζήλια και ενόχληση εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά στο εσωτερικό της Τουρκίας φαίνεται ότι υπάρχουν... έντονα συναισθήματα για την αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.
«Ένα βράδυ μπορεί να έρθουν τα F-35»
Η τουρκική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με εσωτερική κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ και γενικότερα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις δικές της.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν και πλέον πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Κόμματος του Μέλλοντος» Αχμέτ Νταβούτογλου διερωτήθηκε αν ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή της ισορροπίας στους αιθέρες με την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα.
«Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο», «θα το αντιμετωπίσετε με το τραγούδι "θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;"» τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Παράλληλα, πίεση υπάρχει και από μερίδα του τουρκικού Τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αναφορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Fox:
«Αυτή η ιστορία με το "ξαφνικά ένα βράδυ" στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου με τα F-35, υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα. Επειδή συνέχεια λέμε "ξαφνικά ένα βράδυ", μόνο που αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούν να απογειωθούν από την Αθήνα, να έρθουν σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας, να επιστρέψουν κι εμείς δεν θα το αντιληφθούμε. Τα ραντάρ δεν το εντοπίζουν. Άρα, το "ξαφνικά ένα βράδυ" σε εμάς είναι τραγούδι, όμως οι άλλοι θα το κάνουν πραγματικότητα».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτές οι φωνές, όπως και άλλων ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης -Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ προκάλεσαν τον Ερντογάν να επέμβει σε ελληνικά νησιά- επιτείνουν τη στροφή προς τον ακραίο εθνικισμό, συντάσσονται με το αναθεωρητικό δόγμα της Άγκυρας και πλειοδοτούν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Οι εξελίξεις αυτές στην τουρκική πολιτική σκηνή, αλλά και η καλλιέργεια έντασης και μίσους στην τουρκική κοινωνία οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως επισημαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: Η τουρκική ηγεσία οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς
Την ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα κι όχι μόνον την ηγεσία της γείτονος, καθώς -όπως είπε- η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα χειρότερα από τουρκική ηγεσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πάντως, πως σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν συνεχές αντιδράσεις για τη στάση της γείτονος.
Για το Υπουργείο Εξωτερικών, αν υπάρχει κάτι κακό στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, η οποία είναι πολύ στενάχωρη και ως προς την ουσία, είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Επεσήμανε ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ και ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας γκρεμίζουν τις όποιες γέφυρες συνεννόησης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας έχουν εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , παρά το γεγονός ότι από το 2019 και μετά η Ελλάδα έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες. Και εγκλωβίζει κατά τον ίδιο σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη). Αναρωτήθηκε δε, γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.
Ρωτήθηκε για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερτογάν στο Βόσπορο και όσα ακολούθησαν και σχολίασε πως ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης, καθώς θεωρούσε ότι για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Η εικόνα που έλαβε ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, ενώ του είναι παντελώς αδύνατο να ιχνηλατήσει τι συνέβη από πλευράς Τουρκίας μετά τη συνάντηση, που έχει οδηγήσει σε μια διαρκή επιδείνωση.
Για τον Νίκο Δένδια είναι καλό ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.
Σε ότι αφορά στο δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η αναλογία 7-10 υπέρ της Τουρκίας. Πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.
Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία
Υπό αυτό το κλίμα, η Γαλλία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα -και στο πεδίο, εφόσον χρειαστεί.
Τη διαβεβαίωσε έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση στο Ελιζέ τη Δευτέρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην στρατηγική εταιρική συμφωνία για θέματα άμυνας και ασφάλειας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από έναν χρόνο, τόνισε ότι «η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα», όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση που είχε στις 6 Σεπτεμβρίου με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, διαμήνυσε ότι η Γαλλία θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.
Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».
Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».