ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντολέων: Δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Νόμιμες οι επισυνδέσεις

Κοντολέων: Δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Νόμιμες οι επισυνδέσεις
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις κατέθεσε ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη νομιμότητα των επισυνδέσεων επέμεινε σύμφωνα με πληροφορίες και στη σημερινή δεύτερη ημέρα κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο κ. Κοντολέων φέρεται να επέμεινε στην τυπική σχέση με τον πρωθυπουργό και στη δουλειά ρουτίνας και καθημερινότητας με τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Δημητριάδη. Κατά πληροφορίες δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Επικρατείας αλλά και τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς να γνωρίζει από που τα έμαθαν. Δήλωσε κατά πληροφορίες προβληματισμένος για το πως το πληροφορήθηκαν.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τον ρώτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη και μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη της υπόθεσης.

Φέρεται ακόμη να επανέλαβε ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε για εθνικούς κι όχι για προσωπικούς λόγους και σε ερωτήσεις που δέχθηκε αν θα προχωρούσε πάλι σε παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, φέρεται να απάντησε «ναι» όλες τις φορές. Σε ότι αφορά στην παραίτηση του, είπε σύμφωνα με πληροφορίες πως έφυγε από την ΕΥΠ επειδή ο κ. Δημητριάδης του είπε πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα και ο ίδιος αισθάνθηκε ένοχος έναντι αυτών που τον επέλεξαν.

Φέρεται ακόμη, να κατέθεσε ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμία συνεργασία με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

"Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα", σχολίασε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως αποτελεί μείζον ζήτημα δημοκρατίας η επίκληση του απορρήτου που γίνεται με εντολή Μητσοτάκη. Υποστηρίζουν ότι ήταν κεντρικός ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Χαρακτηρίζουν απίστευτο το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Κοντολέων δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους λόγους της παρακολούθησης.

"Αποδείχτηκε από την εξέταση του κ. Κοντολέοντα ότι η επίκληση του απορρήτου δεν είναι απλώς μια απαράδεκτη πρακτική ώστε να μην απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θα εξέθεταν την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη για την εμπλοκή του στην παρακολούθηση των κκ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα αλλά και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού προβλήτα αίματος. Η κυβέρνηση θέλει μία ΕΥΠ, θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας όχι στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την πολιτική τους κατίσχυση", ανέφερε σε δήλωση του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη σε δηλώσεις της στις τηλεοπτικές κάμερες ανέφερε πως ήταν "πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κύριος Κοντολέων παρά την επίκληση του απορρήτου", καθώς είπε δύο βασικά πράγματα: "Δεν ενημέρωσα ο ίδιος τον κύριο Μητσοτάκη, τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Δημητριάδη. Αλλά ποιος τους ενημέρωσε; Μήπως μία πηγή που ταυτόχρονα είναι παρακολουθούσε τον κ Ανδρουλάκη και βεβαίως μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του εντύπου αρχείου;".