ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρύβεται η ηττοπάθεια Μητσοτάκη, δεν συνάδει με τη δημοσκοπική εικόνα που επικαλείται
«Η ηττοπάθεια που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και δεν συνάδει με τη δημοσκοπική εικόνα που διαρκώς επικαλούνται», υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, στηρίζοντας την άποψή τους σε όσα λένε δημοσίως, αλλά και σε όσα διαρρέουν άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στα όσα λένε δημοσίως εντάσσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα όσα δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η οποία χαρακτήρισε αναμφισβήτητο ρίσκο τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως θα προτιμούσε μία κυβέρνηση Τσίπρα παρά μία ακυβερνησία.
Την ίδια ώρα, το κλίμα ηττοπάθειας στο κυβερνών κόμμα εντοπίζουν στην Κουμουνδούρου και στις διαρροές πως οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο κι όχι νωρίτερα.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πίστευε ότι είναι πρώτος θα πήγαινε άμεσα σε εκλογές, για να προλάβει και το δύσκολο χειμώνα, και θα άλλαζε επί το πλειοψηφικότερο τον εκλογικό νόμο. Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, κι ο ίδιος ότι η ενεργειακή κι όχι μόνο ακρίβεια και οι υποκλοπές έχουν θολώσει πολύ το πρωθυπουργικό προφίλ του και γι’ αυτό δεν τολμά να στήσει κάλπες νωρίτερα. Μολονότι, εξάλλου, επικαλούνται συνεχώς την πρωτιά τους στις δημοσκοπήσεις δειλιάζουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματική δημοσκόπηση, που είναι η ανόθευτη κρίση του ελληνικού λαού μέσω της ψήφου του», παρατηρούν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο της ηττοπάθειας συμπεριλαμβάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και τις έκτακτες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Επισημαίνουν, μάλιστα, πως κάθε ημέρα- χθες Τρίτη ήταν η σειρά του Ανδρέα Κουτσούμπα, προχθές ο Γιώργος Κουμουτσάκος- δημοσιοποιεί τη διαφωνία του για την επίκληση του απόρρητου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής κι από ένας κυβερνητικός βουλευτής.
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν πως «η άρνηση Μητσοτάκη στον Κώστα Τασούλα να συγκαλέσει εκτάκτως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως είχε αιτηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο με το Predator κι ο Χρήστος Σπίρτζης, επιβεβαιώνει τόσο το φόβο όσο και την ενοχή του πρωθυπουργού».
Προσθέτουν πως ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την περίπτωση Σπίρτζη, ενώ τον Αύγουστο είχε ζητήσει τη συνεδρίασή της μετά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό, πριν την αποκάλυψη ότι παρακολουθείται κι από την ΕΥΠ.
«Γιατί άραγε; Ο κ. Τασούλας κατά την ενημέρωση του κ. Τσίπρα δεν προέβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τη σιωπή του πως η εντολή ήρθε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Αφού πρώτα ο πρωθυπουργός κατάργησε επί της ουσίας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μέσα από την αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου από τους εμπλεκόμενους συνεργάτες του, τώρα απαγορεύει ακόμα και τη σύγκλησή της. Πρόκειται για μία ακόμα αντιδημοκρατική εκτροπή κι ο λόγος είναι προφανής: Ο κ. Μητσοτάκης, πλήρως απομονωμένος κι ένοχος, δεν φοβάται μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν δημοσίως πως δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της αρμόδιας από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής επιτροπής ελέγχου της Βουλής», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί φοβάται νέες αποκαλύψεις, όπως, π.χ., αν ο κ. Σπίρτζης παρακολουθείτο κι από την ΕΥΠ (όπως έγινε στις περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη), καθώς και για τις σχέσεις εκλεκτών του με το λογισμικό Predator: «Όσα αρχεία παρακολουθήσεων και να καταστρέψουν τα μέλη της παρακρατικής οργάνωσης ενόσω κερδίζει χρόνο ο κ. Μητσοτάκης, να είναι σίγουρος για ένα πράγμα: Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό, δεν θα γλιτώσει από τις ευθύνες του».
Στο μεταξύ, στην εξεταστική επιτροπή, όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες Τσίπρα, ο κ. Ρουμπάτης, τον οποίο κάλεσε η ΝΔ για την υπόθεση των υποκλοπών Ανδρουλάκη «μήπως και θολώσει τα νερά», αποδόμησε πλήρως τη γραμμή Μητσοτάκη– Δημητριάδη– Κοντολέοντα με την «αντισυνταγματική» επίκληση του απορρήτου προκειμένου όλα να μείνουν στο σκοτάδι.
Ενώπιον της Βουλής δεν υπάρχει απόρρητο, τόνισε τόσο ο κ. Ρουμπάτης όσο ακόμα κι ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας επί ΝΔ κι Αντώνη Σαμαρά, κ. Δραβίλλας.
Με βάση, εξάλλου, τις ίδιες πηγές, η ΝΔ συνεχίζει να κόβει βασικούς μάρτυρες που ζήτησε όλη η αντιπολίτευση, όπως τους κ.κ. Λαβράνο και Μπίτζιο, ενώ σε αντίθεση με Ρουμπάτη και Δραβίλλα που είπαν πως δεν υπάρχει απόρρητο έναντι της Επιτροπής της Βουλής ο κ. Κοντολέων επικαλείται το απόρρητο για όλα.
Παραλλήλως, απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνει εξέταση μαρτύρων χωρίς τα έγγραφα που έχει ζητήσει όλη η αντιπολίτευση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει με τη ΝΔ και τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όπως φαίνεται από τους πανικόβλητους χειρισμούς Μητσοτάκη και των εμπλεκομένων στενότατων συνεργατών του. Ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή η ΕΥΠ να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εθνική ασφάλεια και κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν παρενέβη ποτέ στο έργο της υπηρεσίας για να αποτρέψει έρευνες ή για να προστατεύσει ερευνώμενους. Στην περίπτωση της έρευνας για την αγοραπωλησία της έκτασης του ναυαγίου στη Ζάκυνθο έπραξε όπως θα έπρεπε να πράττει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και προτάσσει το δημόσιο κι όχι το κομματικό συμφέρον. Η έρευνα διεξήχθη απερίσπαστα κι ό,τι προέκυψε από αυτή, όλα τα στοιχεία, πήγαν στον εισαγγελέα. Η Δικαιοσύνη δεν απέδωσε καμία ποινική ευθύνη στον μετέπειτα υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιο Πιτσιόρλα, όπως υπογράμμισε κι ο ίδιος ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αναρωτιούνται αν η ΝΔ μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρισμούς Κοντολέοντα και Δεμίρη για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη.
«Πόσοι ακόμα βουλευτές ή και υπουργοί παρακολουθούνται και σήμερα; Γιατί Μητσοτάκης, Δημητριάδης και Κοντολέων συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δήθεν απόρρητο, το οποίο αποδόμησαν ακόμα και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, εκτός από συνταγματολόγους και βουλευτές της ΝΔ; Όσο κι αν επιχειρήσουν να παίξουν το χαρτί του φτηνού αντιπερισπασμού, αν δεν δώσουν απαντήσεις απλώς επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.