Ρουμπάτης: Καμία επισύνδεση πολιτικού δεν είναι νόμιμη
Από τις 10 το πρωί καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης δεν επικαλέστηκε το απόρρητο, δηλώνοντας πως θα πει ό,τι γνωρίζει.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να ανέφερε πως επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, καθώς κατά την άποψη του το Σύνταγμα και ο νόμος το απαγορεύουν. Κατά πληροφορίες είπε ότι η κυρία Βλάχου είναι μια εξαιρετική εισαγγελέας, η οποία δεν θα υπέγραφε τίποτα αν δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο». Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση που πρέπει να παράσχει ο επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε ότι ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα.
Ο ίδιος, όπως φέρεται να είπε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία.
Φέρεται ακόμη να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αμέσως και όχι εμμέσως τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και ότι ο τέως πρωθυπουργός ενέκρινε τη συνέχιση της παρακολούθησης η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα. Η έρευνα ξεκίνησε σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο κ. Ρουμπάτης, γιατί ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους (το ⅕ της ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμής) σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Ο Ρουμπάτης κατά πληροφορίες, στην κατάθεση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έδειξε σχετικούς χάρτες.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν την άμεση παρακολούθηση Πιτσιόρλα για την οποία ήταν ενήμερος ο κ. Τσίπρας ο οποίος έδωσε εντολή στον κ. Ρουμπάτη να πράξει τα νόμιμα. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και ως εκ τούτου δεν υπήρξε νέα ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης είπε πως η εικόνα που έχει είναι ότι το υλικό του φακέλου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις.
Φέρεται ακόμα να δήλωσε ότι για ένα πρόσωπο σαν τον Νίκο Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση και ότι η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών.
Υιοθέτησε πλήρως την ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθιστώντας την, όπως φέρεται να είπε, κομμάτι της κατάθεσης του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμπάτης επεσήμανε πως κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή κι ότι ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού.
Σε κλίμα έντασης, ξεκίνησε πάντως η κατάθεση του κι αυτό γιατί κατά πληροφορίες, αρνήθηκε να αποκαλύψει αυτά που έλεγε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε σχετικό ερώτημα φέρεται να έχει απαντήσει πως έλεγε του πρωθυπουργού «αυτά που έπρεπε», καθώς δεν είναι ανακοινώσιμα.
Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φέρεται να είπε ότι μπορεί και να είναι αλήθεια μπορεί και να μην είναι.
Η πρώην ΠτΒ δήλωσε πρόσφατα ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να τις δείξει παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Φέρεται ακόμη, να είπε πως πληροφορίες λάμβανε και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρίσιμα θέματα.
Δήλωση του Γιάννη Ρουμπάτη
Για ρεσιτάλ παραπληροφόρησης έκανε λόγο ο Γιάννης Ρουμπάτης σε δήλωσή του μετά τη διαδικασία στη Βουλή:
«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερνής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι «με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα».
Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.
Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.
Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.
Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι.
Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.
Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το ποσά ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα.»