ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στους εμπόρους: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι μικρομεσαίοι

Τσίπρας στους εμπόρους: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι μικρομεσαίοι
Σε σχέση με το τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν θα λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μόνο με κάποιες εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για παντελή απουσία αναφοράς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), λίγο πριν μεταβεί κι ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν ήταν τυχαία η παντελής απουσία αναφοράς στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, «στην αντίληψη της κυβέρνησης δεν έχει θέση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

«Μπορεί να διαφωνούμε στο ποια είναι τα μέτρα που μπορεί κανείς να προσεγγίσει για να στηρίξει ένα κλάδο, αλλά αν δεν πιστεύουμε ότι ο κλάδος αυτός έχει λόγο ύπαρξης, αυτό είναι μια δομική διαφωνία», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής, καταγγέλλοντας τη στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το είδαμε κι από το σχέδιο Πισσαρίδη και το είδαμε κι από μια σειρά δηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τα ζόμπι που δεν έχουν θέση στην ελληνική οικονομία και είναι μια αντίληψη που είπε εύγλωττα ο Στέλιος Πέτσας: “Όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί, πεθαίνει», ανάφερε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με το τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν θα λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μόνο με κάποιες εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα.

«Ακούω και θα ακούσω κάποια αιτήματα, που κατά την άποψή μου είναι χρόνια και είναι λογικά, γιατί υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και στο φορολογικό μας σύστημα. Αλλά αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μαζί είναι δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο», σημείωσε κι εξήγησε πως το μεγάλο όπλο είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης.

«Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το μεγάλο όπλο που έχουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Φοβάμαι ότι οι πόροι αυτοί δεν θα αξιοποιηθούν καθόλου για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κατευθυνθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα στην στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό πως στο κομμάτι που αφορά τον δανεισμό, ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για δανεισμό 13 μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με επιτόκιο 0,7%- 0,8%. Ουσιαστικά, δηλαδή, 500 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες και να πάρουν φθηνό δάνειο και να έχουν κέρδος», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως έτσι «στερούνται πόροι από την πραγματική οικονομία κι από δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Τέλος, αναφέρθηκε στην στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας, διερωτώμενος εάν τα χρήματα αυτά κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων ή οδήγησαν στο να δοθούν χρήματα σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ περιέγραψαν με μελανά χρώματα το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, αφού, όπως είπαν, οι 680.000 επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούν ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενους θα πρέπει να λύσουν την δύσκολη εξίσωση, υψηλά λειτουργικά κόστη με μειωμένο τζίρο.

Τόνισαν δε, πως η αναφορά του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι μόνο έμμεση.

Και το έμμεσο όφελος που προκύπτει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι από την πιθανή αύξηση της κατανάλωσης μέσω των ενισχύσεων που θα δοθούν στα αδύναμα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατήγγειλε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ΔΕΘ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ότι δεν ακολουθεί την πρακτική που είχε εγκαινιάσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να συναντάται ο πρωθυπουργός με τους παραγωγικούς φορείς πριν ανέβει στη ΔΕΘ για να ακούει τα προβλήματα του εκάστοτε κλάδου.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας τον πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στην χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ 21- 27 κι άλλους κοινοτικούς πόρους, που με μόχλευση μπορεί να φθάσουν τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, σημείωσε πως είναι αποκλεισμένο το 80%- 90% των επιχειρήσεων της χώρας.

«Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε με πραγματικά νούμερα, από τις 830 χιλιάδες επιχειρήσεις μόνο οι 40- 50 χιλιάδες έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε και παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 52% των επιχειρήσεων έχει προβλήματα ρευστότητας και ταμειακών διαθεσίμων, ενώ το 38% έχει ταμειακά διαθέσιμα για μόλις ένα μήνα.