ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η διπλή απάντηση στην Άγκυρα και τα μηνύματα μέσω Παρισιού

Η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών, επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Μαζί πιο ισχυροί»: με τις τρεις αυτές λέξεις κωδικοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημασία της χθεσινής συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν -ένα τετ α τετ κατά τη διάρκεια του οποίου επαναβεβαιώθηκαν οι στενές συμμαχικές σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι και εστάλη ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα απαντά με συντονισμένες κινήσεις στην προκλητική τουρκική ρητορική, η οποία έχει υιοθετηθεί πλέον όχι μόνο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ολόκληρη την κυβέρνησή του.

Η ελληνική κυβέρνηση αφενός εστιάζει σε μια σειρά διπλωματικών επαφών – στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν- και αφετέρου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως χθες έγινε η τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, εξέλιξη που αναμφίβολα παρακολούθησαν με ενόχληση στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι έλαβε χώρα την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι έχει «φαγούρα» και καλώντας την να «μαζέψει τα μυαλά της» και να μη γίνεται όργανο άλλων.

Σε αυτή τη νέα πρόκληση, όπως και πολλές άλλες παλαιότερες, η κυβέρνηση εκπέμπει συντονισμένα το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα.

Μάλιστα, πολλάκις τονίζεται μέσω επίσημων τοποθετήσεων ότι η Αθήνα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά όσο και η κυβέρνησή του εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπου θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει αλλά θεωρείται απίθανο μέχρι στιγμής να συναντηθεί είτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Τους περιμένουμε στο φως της ημέρας»

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Εμανουέλ Μακρόν έξω από το Ελιζέ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει πόσο πιο νηφάλια αντιμετωπίζει την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αθήνα.

«Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.»

Κατά τις αναφορές που έκανε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «H Ελλάδα και η Γαλλία, από την πρώτη στιγμή, ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με το πλευρό του αμυνόμενου. Ταχθήκαμε με το πλευρό της ελευθερίας, με το πλευρό του Διεθνούς Δικαίου. Όχι μόνο γιατί εκεί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων και όλες οι ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού.

»Ένα προηγούμενο, που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Εξάλλου, η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές, γι’ αυτό και θα μοιραστώ με τον Πρόεδρο Μακρόν σκέψεις για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα.

»Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας.»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας.»

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στρεφόμενος προς τον Εμανουέλ Μακρόν: «Μαζί πιο ισχυροί».

Μακρόν: Η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην στρατηγική εταιρική συμφωνία για θέματα άμυνας και ασφάλειας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από έναν χρόνο, τόνισε ότι «η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα», όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ότι πρόκειται για μία συνεργασία που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση που είχε στις 6 Σεπτεμβρίου με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, διαμήνυσε ότι η Γαλλία θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης