ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας προς Άγκυρα: Όποιος ονειρεύεται επιθέσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές

Δένδιας προς Άγκυρα: Όποιος ονειρεύεται επιθέσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές
«Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή τις «απαράδεκτες και εξωφρενικές» - όπως τις χαρακτήρισε - τοποθετήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων, συμβουλεύοντας παράλληλα «οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές».

«Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αθήνα, ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλο και εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις.

Ωμές απειλές Ερντογάν: «Η υπομονή μας έχει και τα όριά της»

Το ίδιο το γεγονός της αναφοράς σε κατοχή στα ελληνικά νησιά είναι δηλωτικό του επιπέδου των τουρκικών ανακοινώσεων, υπογράμμισε και επανέλαβε πως η Ελλάδα πάντοτε ενεργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές» συμβούλευσε ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας πως «είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

«Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η ΕΕ απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση», υπογράμμισε.

«Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια»

Όπως διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας, η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και κατέστησε σαφές πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές.

«Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής, απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή» επισήμανε.

Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το παραλήρημα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες, και είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους τη στήριξη στα αυτονόητα.

Ειδικότερα, ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση σχετικά με τις επαφές που είχε στην Τουρκία και τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εξέφρασε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μην υπάρχει κλιμάκωση, ούτε ρητορική έξαρση.

«Σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται "υπό ελληνική κατοχή". Δηλώνεται, επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι "μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα". Δηλαδή να εισβάλουν στα νησιά, είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Θυμίζω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες, μόλις, ελέχθη ότι "η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της". Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία», είπε ο Δένδιας.

«Φέτος έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στη Γαλλίδα ομόλογό του, είπε πως δεν νομίζει ότι ούσα μια έμπειρη διπλωμάτης θα έχει ξανασυναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η ΕΕ έχει πάρει μια σαφή στάση και ότι η ΕΕ προσλαμβάνει απολύτως το διακύβευμα και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι δεν μπορεί να κανείς να λειτουργεί μόνος.

«Όταν έχεις έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει το ίδιο πλαίσιο ως τον απαραίτητο όρο για να επιλυθούν οι διαφορές, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα» πρόσεθεσε.

Αναφερθείς στις ανακοινώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ όσο και της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε πως είναι ευθείες και σχολιάζουν κατά απολύτως αρνητικό τρόπο τις απαράδεκτες και εξωφρενικές τουρκικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών και γενικότερα τη στάση της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές ανταπαντήσεις, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες.

Οι περιφερειακές προκλήσεις στη συνάντηση Δένδια - Κολονά

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν όλο το φάσμα των διμερών, των ευρωπαϊκών και των κοινών περιφερειακών προκλήσεων, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει ότι η συχνότητα των επαφών τους υποδηλώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και ανέδειξε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπεγράφη πριν περίπου από ένα χρόνο.

Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στις διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι οι εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και έχουν ένα στέρεο θεμέλιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Και οι δύο χώρες, η Γαλλία και η Ελλάδα είναι προσηλωμένες στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στηρίζουν έμπρακτα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμπερίληψη χωρών, που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, για τη γεωστρατηγική διάσταση, για την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανθρωπιστική διάσταση, η οποία, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, αποτελεί για την Ελλάδα κύριο μέλημά, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στις Βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και για τη στήριξη στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να τονίζει ότι αυτό είναι σημαντικό, απολύτως σημαντικό για όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Εν συνεχεία, συζήτησαν για τη Λιβύη υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μάλιστα συνεδριάζει υπό τη Γαλλική Προεδρία για τον ορισμό του νέου Σενεγαλέζου Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυρίου Bathily.«Έχουμε τονίσει ότι η αστάθεια στη Λιβύη επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη και το Σαχέλ, με τις δυνάμεις μας προσπαθούμε το καλύτερο για την Ευρώπη και για τον κόσμο στην περιοχή αυτή» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση για το Σαχέλ. «Μια περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει και θα έχει ηγετικό ρόλο και μια τεράστια εμπειρία» επισήμανε.

Εξάλλου, δεν παρέλειψαν να εξετάσουν και γενικότερα τις εξελίξεις στην Αφρικανική Ήπειρο, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη, για τη Γαλλία, αλλά και για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας ότι σε λίγες μέρες θα επισκεφτεί το Τσαντ.

Ειδική αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Εξέχουσα θέση στις προσπάθειές μας κατέχει η διοργάνωση της διάσκεψης “OUR OCEAN” το 2024. Αποσκοπεί στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Είναι ένα τμήμα της προσπάθειας που κάνουμε μαζί με την πράσινη μετάβαση στην οικονομία μας και αφορά τη Μεσόγειο στην οποία μετέχουμε μαζί με τη Γαλλία στο MED9. Νομίζω ότι η Γαλλία μπορεί να έχει τεράστια επίσης επιρροή στην προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε τις κοινωνίες μας για την προστασία του Μεσογειακού περιβάλλοντος» εξήγησε.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν τη στενότερη σχέση που είχαν ποτέ» - Το δώρο στην Κολονά

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και πριν από τις διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο Νίκος Δένδιας δώρισε συμβολικά στη Γαλλίδα ομόλογό του αντίγραφο της επιστολής του τότε Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Auguste de la Feronnays προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (25/4/1828), για την τοποθέτηση του πρώτου Γάλλου προξένου στην Ελλάδα.

«Όπως είναι γνωστό η Γαλλία έχει παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Ήταν μία από τις χώρες που βοήθησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Όλα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν για τον Ναύαρχο de Rigny και μαθαίνουν για τον Στρατάρχη Maison. Αλλά βεβαίως, η σχέση μας εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε μία διαχρονική φιλία βασισμένη στις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» σημείωσε σε σύντομη αναφορά του ο Νίκος Δένδιας.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν τη στενότερη σχέση που είχαν ποτέ, βασισμένη στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει εδώ και λίγους μήνες. «Απόδειξη αυτής της πολύ στενής σχέσης, είναι η δεύτερη συνάντησή μας μέσα σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα», παρατήρησε.