ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: «Συντονιστής του επιτελικού παρακράτους ο Μητσοτάκης»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για «λεηλασία της κοινωνίας με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη», έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8» κι αναφερθείς στην τεράστια κρίση ακρίβειας.

«Σήμερα στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι στα 454 ευρώ, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι στα 188. Μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα ξεπεράσαμε και τα 600, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι σταθερά κάτω από τα 200», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Κι αυτό γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία προχώρησαν σε μια ρυθμιστική παρέμβαση με δύο βασικά χαρακτηριστικά: την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και την εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που πήρε αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, «Ισπανία και Πορτογαλία προχώρησαν μόνες τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μείνει με την πλευρά όσων στηρίζουν την αισχροκέρδεια».

«Αν κάποιος δει τα φετινά φορολογικά έσοδα», εξήγησε, «θα διαπιστώσει ότι στο πρώτο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού πάνω από πέντε δισ. ευρώ –μόνο 2,4 δισ. ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ». «Σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση λόγω της υπερφορολόγησης, λεηλατεί την κοινωνία και τα χρήματα αυτά τα δίνει στους παρόχους ενέργειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει επίσημα για το πόσα ακριβώς είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντι-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε: «μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, πλαφόν στη χονδρική». «Με τα δύο τελευταία μέτρα μπορούμε να έχουμε μείωση στα τιμολόγια κατά 50%», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που καλύπτει συνειδητά την αισχροκέρδεια», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα θεσμικά κενά, υπογράμμισε: «τη μεγάλη τρύπα στο θεσμικό πλαίσιο τη δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για τη δική του παρακολούθηση». «Η κυβέρνηση κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ και ύστερα εκείνη να μπορεί να ενημερώνει έναν πολίτη για υπόθεση παρακολούθησης», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Στην περίπτωση Κουκάκη είχαμε την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και στη συνέχεια, όταν το κατάλαβε ο ίδιος, ακολούθησε το κακόβουλο λογισμικό Predator. Στην περίπτωση Ανδρουλάκη είχαμε προσπάθεια παρακολούθησης από το Predator και όταν απέτυχε αυτό, ανέλαβε η ΕΥΠ. Άρα έχουμε ένα κοινό συντονιστικό κέντρο ανάμεσα στην ΕΥΠ και σε αυτούς που κάνουν χρήση του Predator, έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό που συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε. «Από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, ενώ άλλαξε το νόμο για να διορίσει στη θέση του διοικητή της υπηρεσίας έναν άνθρωπο που δεν είχε τα προσόντα και διόρισε τον ανιψιό του γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Είναι τρομακτικό ότι ακόμα δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στην Intellexa, στην εταιρεία που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Όπως επίσης είναι τρομακτικό ότι ο κ. Γεραπετρίτης με τεράστια άνεση έλεγε ψέματα για τις μυστικές συμβάσεις που έχει το Δημόσιο με την Krikel, συμβάσεις που φτάνουν τα επτά εκ. ευρώ», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει κάτι πολύ απλό: Eίναι ο κ. Ανδρουλάκης εθνικός κίνδυνος; Θα γυρίσουμε στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, όταν οι αντίπαλοι της Δεξιάς σε αυτήν τη χώρα “έπρεπε” να παρακολουθούνται;», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα- Σαγιά, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε: «Μιλάμε για μια υπόθεση ήδη γνωστή, μια παρακολούθηση που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 και αφορούσε πιθανή εμπλοκή σε ένα οικονομικό έγκλημα –δεν είχε καμία σχέση με κάποιο μυστικό λόγο εθνικής ασφάλειας».

«Η έρευνα προχώρησε χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τελικά η υπόθεση κατέληξε στον εισαγγελέα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποχαρακτηρίσει όλα τα σχετικά έγγραφα. Αναρωτιόμαστε αν μπορεί να κάνει το ίδιο και για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε: «ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται πλέον ότι είναι απομονωμένος και ότι αδυνατεί να συγκροτήσει κάποιο κυβερνητικό σχήμα –ο τελευταίος σύμμαχος που του έχει απομείνει είναι ο κ. Βελόπουλος».

«Η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει μία προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, από την κάλπη της απλής αναλογικής. Και γι’ αυτό το λόγο στην παρουσία μας στη ΔΕΘ, φέτος, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα προγραμματικά ζητήματα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τη ρύθμιση και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης