ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Στις 14 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει η Φον ντερ Λάιεν το σχέδιο για θέσπιση πλαφόν

(AP Photo/Virginia Mayo)

Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Mechthild Wörsdörfer, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη «έκρηξη» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από πλευράς της Ε.Ε. και αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, ωστόσο, είναι πόσο αποφασιστικά θα κινηθούν οι Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κρίση και να εξορθολογήσουν τους μηχανισμούς τιμολόγησης ενέργειας στο μπλοκ.

Οι «φωνές» που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. να ανακοινώσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η δρομολόγηση μιας ευρωπαϊκής «απάντησης» κρίθηκε αναγκαία και λόγω των ενεργειακών παιχνιδιών του Κρεμλίνου, καθώς οι συνεχείς μειώσεις των παραδόσεων φυσικού αερίου λόγω «εργασιών συντήρησης» αλλά και οι διάφορες διακοπές παροχών οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος από ρεκόρ σε ρεκόρ.

«Οι τιμές της ενέργειας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες» δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Βαλτικής Θάλασσας στη Δανία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση -μαζί και άμεσα» τόνισε επίσης η ίδια.

Οι μηχανισμοί τιμολόγησης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις στο παρελθόν.

«Οι αλλαγές του μηχανισμού τιμολόγησης που προτείνουμε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε, επίσης, ότι έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας και της Εστονίας, που συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις τιμές της ενέργειας από το ρωσικό αέριο.

Οι ανακοινώσεις των Βρυξελλών για λήψη νέων έκτακτων μέτρων συνδυαστικά με το γεγονός ότι η Ευρώπη πλησιάζει το στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα -βρίσκεται στο 80%, επίπεδο που αναμενόταν να φτάσει την 1η Νοεμβρίου- καθησύχασαν λίγο τις αγορές χθες και οδήγησαν σε μια μικρή πτώση των τιμών.

Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να μειώσει το κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να μειώσει τις τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις;

Όπως γράφουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, αξιωματούχοι της Κομισιόν πιέσουν τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να επιβάλλουν έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, προτείνεται και ένας προσωρινός διαχωρισμός των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ αργότερα θα πρέπει να εξεταστεί και μια πιο μόνιμη λύση.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση -ένα μέτρο που αυτή τη στιγμή είναι εθελοντικό.

Ωστόσο, η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να συνδυαστούν με νέες προσπάθειες ανεύρεσης εναλλακτικών πόρων.

Μέχρι στιγμής, το μπλοκ έχει αντικαταστήσει περίπου το 1/5 του φυσικού του αερίου από τη Ρωσία με καύσιμα από άλλες χώρες ενώ παράλληλα «τρέχει» προγράμματα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα ρίσκα

Η υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ, Acer, έχει προειδοποιήσει κατά της εκ βάθρων αλλαγής της αγοράς ενέργειας.

Σε έκθεσή της τον Απρίλιο, δήλωσε πως οι αγορές χονδρικές για την ηλεκτρική ενέργεια λειτουργούν καλά υπό φυσιολογικές συνθήκες, διασφαλίζοντας την ηλεκτρική ενέργεια.

Αντί της αναδιάρθρωσης της αγοράς, πρότεινε τη δημιουργία μιας προσωρπινής «βαλβίδας αποσυμπίεσης».

Με αυτό τον τρόπο, θα περιορίζονται αυτόματα οι τιμές φυσικού αερίου εάν υπάρχουν ξαφνικές ανατιμήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης