Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητούν βουλευτές της ΝΔ - Το αποκλείει η κυβέρνηση
Αναβρασμός επικρατεί στα βουλευτικά πηγαδάκια τις τελευταίες ημέρες, καθώς στη ΝΔ υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να αυξηθεί το μπόνους από 40 έδρες σε 50 για το πρώτο κόμμα.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που υποστηρίζουν την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας που μπορεί να προκύψει μετά τη (δεύτερη) προσφυγή στις κάλπες.
Το επιχείρημα αυτό εδράζεται στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου -που η ΝΔ εισηγήθηκε και ψήφισε-, καθώς το πρώτο κόμμα ακόμη και αν συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 36% έως 37% θα είναι δύσκολο να κατακτήσει αυτοδυναμία, δεδομένου ότι το μπόνους των 40 εδρών είναι κλιμακωτό.
Ωστόσο, το στοιχείο αυτό «φωτίζεται» υπό νέα γωνία, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τη διαφαινόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο εμπλοκής στην προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας «στρώνει» το έδαφος της ακυβερνησίας· και η απάντηση αυτής της μερίδας των βουλευτών της ΝΔ που ζητούν αλλαγή εκλογικού νόμου είναι η ενίσχυση του μπόνους προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία.
Οι «ζυμώσεις» από τα πηγαδάκια έφθασαν στο δημόσιο διάλογο, καθώς σήμερα, Δευτέρα, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν την άποψη αυτή σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ήταν εκείνοι που επιβεβαίωσαν ότι στο εσωτερικό της ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση με στόχο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΙ επισήμανε ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου απασχολεί τους βουλευτές της ΝΔ καθώς η έλλειψη σταθερότητας θα είναι απειλή για τη χώρα. Έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία και ανέφερε ότι το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα πρέπει να είναι 50 έδρες.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι αναπόφευκτη καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συνεργασία που θα έφερνε στην πρωθυπουργία ούτε με τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρ' ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση».
Παρά τα επιχειρήματα αυτά, πάντως, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Προχωράμε για τις εκλογές το 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι διπλές κάλπες θα στηθούν πρώτα με το σύστημα της απλής αναλογικής και ακολούθως με το σύστημα του κλιμακωτού μπόνους στο πρώτο κόμμα, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ.