ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live - Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στην Ολομέλεια το αίτημα για την Εξεταστική Επιτροπή

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή, με την Ολομέλεια να καλείται να αποφασίσει σήμερα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έπειτα από αίτημα του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών - βουλευτών κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια.

Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.

Σημείο αιχμής αναμένεται να αποτελέσει ο χρόνος διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών, με την κυβέρνηση να ζητά να τεθούν στο «μικροσκόπιο» οι εν λόγω πρακτικές σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από το 2012 έως και το 2022.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να σεβαστεί το δικαίωμα της μειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να μην διερευνηθεί μόνο η υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά να επεκταθεί το πεδίο διερεύνησης.

«Ναι, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει το τι ακριβώς έγινε. Θα είναι μισή η δουλειά της όμως, αν δεν καταφέρει να καταλήξει και σε κάποιες προτάσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε εντοπίσει» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, που παράλληλα κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ΕΥΠ.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται να ψηφίσει «παρών» στη σημερινή διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο θέμα της χρονικής επέκτασης της περιόδου διερεύνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πει «ναι» αλλά σε άλλη εξεταστική επιτροπή και πάντα εάν υπάρχουν στοιχεία.

Η γραμμή του κόμματος είχε άλλωστε διαφανεί και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Για να τελειώνουμε με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς. Θέλετε κ. Μητσοτάκη να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική ξεχωριστή μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Όσες εξεταστικές θέλετε» δήλωσε την Παρασκευή ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τόνισε:

«Ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια; Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ανοιχτό στο χρονικό άνοιγμα της «βεντάλιας» εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, αρκεί, όπως τονίζεται από πηγές, να υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για αλαζονεία, ενώ ζήτησε να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει και το ΚΚΕ, με την προϋπόθεση ότι θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016 και μετά.

«Ναι» στην Εξεταστική και από την Ελληνική Λύση, η οποία επίσης ζητά να επεκταθεί το χρονικό διάστημα διερεύνησης.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει και το ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης