ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Crash test οι υποκλοπές για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Crash test οι υποκλοπές για τις μετεκλογικές συνεργασίες
«Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου» ρωτά στον πρωθυπουργό ο Νίκος Ανδρουλάκης, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό λένε στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του, μετά την σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές έγινε για να διαγωνιστεί ο τοξικός δικομματισμός στο ποιος από τους δύο αρχηγούς θα πει την καλύτερη ατάκα. 

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ούτε δόθηκε η παραμικρή εξήγηση για ποιους λόγους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έγινε στόχος της ΕΥΠ. Αντιθέτως, λένε, έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η υπόθεση και να υπάρξει σαφής πολιτική εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα που αφορά τη χώρα και τη δημοκρατία, τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Ο δεύτερος κοινοβουλευτικός γύρος θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, στην Ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει ραντεβού με την κυβέρνηση στην Επιτροπή που θα εξετάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας επί της ουσίας απαντήσεις για τους λόγους που ήταν, κατά την ΕΥΠ, επικίνδυνος το διάστημα που βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Οι ερωτήσεις Ανδρουλάκη

«Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου, που ενώ δεν συνέτρεχαν τα οκτώ χρόνια, που είμαι ευρωβουλευτής προέκυψαν ξαφνικά μόλις δήλωσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξαφανίστηκαν πάλι ξαφνικά με την εκλογή μου;» διερωτάται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του οποίου την κυβέρνηση χαρακτηρίζει παρακρατική τονίζει:

«Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε. Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν μπορεί να πει δημοσίως τους λόγους παρακολούθησης. Είναι νόμιμο και ηθικό, ενώ λέει αυτό, συγχρόνως το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ανοησίες εμπλέκοντας τρίτες χώρες, οι οποίες τους διαψεύδουν εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς»;

Με το βλέμμα στις μετεκλογικές συνεργασίες

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί crash test για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή» σημειώνει πως το κόμμα του βρίσκεται απέναντι και στο ένα κόμμα το κυβερνητικό και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι μια πάγια θέση που διατυπώνουμε μήνες τώρα και είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό: Δεν θα τους βοηθήσουμε να αναλάβουν την πρωθυπουργία αν ο λαός δεν τους δώσει αυτοδυναμία. Εμείς απέχουμε και από τους δύο, έχουμε διαφορετική πολιτική κουλτούρα και διαφορετική αντίληψή για τους θεσμούς και το κράτος. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι να φύγει ο ένας για να έρθει ο άλλος, αλλά να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών».

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν και το εύρος του πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και τα όποια πολιτικά οφέλη της αντιπολίτευσης, με περισσότερα εξ αντικειμένου στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι πρώτη φορά άλλωστε που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με δικό του αμιγώς θέμα που το αφορά και όχι με κάποιο άλλο μικρότερης πολιτικής βαρύτητας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να καρπώνεται πολιτικά και δημοσκοπικά το θέμα των υποκλοπών, που έτσι και αλλιώς ενέπλεκαν το ίδιο και πρωτίστως τον αρχηγό του Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι απαντήσεις που αναμένει κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτές που θα καθορίσουν και την τακτική που θα ακολουθήσουν από αύριο και στη συνέχεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κινητοποιήσει του πάντες στην Ευρωβουλή και αναμένεται το προσεχές διάστημα να υπάρξει μπαράζ παρεμβάσεων των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων.

Αν παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή, τότε εύκολα θα παρακολουθούσαν και τις συνομιλίες του με ξένους πολιτικούς και ευρωπαίους συναδέλφους του.

Θέτει επίσης το ερώτημα, τώρα που σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος (21 Σεπτεμβρίου) από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση του με το παράνομο λογισμικό, αν οι αρμόδιες αρχές της χώρας, ερεύνησαν το ίχνος από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που εστάλη με SMS το μήνυμα στο κινητό του ώστε να επιχειρηθεί να μολυνθεί από το Predator.

Μετεκλογικές «ουρές»

Το θέμα των παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη έχει και μετεκλογικές «ουρές», καθώς πλέον τα σενάρια που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να συνδράμει στον κ. Μητσοτάκη -αν λόγω της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει - πέφτουν στο κενό, ιδίως μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πρόκειται να ταυτιστεί κυβερνητικά με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ξεκαθαρίζει ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να έχει το ΠΑΣΟΚ από κοντά. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι ο κ. Τσίπρας, που θεωρούσε πρόθυμο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη ΝΔ, τώρα μετά τις αποκαλύψεις τι έχει να πει; Και αυτές είναι αυταπάτες; Ταυτόχρονα, αναφέρει για τον κ. Τσίπρα ότι μοιάζει απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη την περίοδο που οι ίδιος κυβερνούσε από το 2015 -2019 με επιθέσεις «τύπου Τραμπ» σε πολιτικούς και σε δημοσιογράφους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι έξω από το κάδρο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και προσπαθεί να εισέλθει σε αυτό, ώστε να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, έστω κι αν οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά το ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι στην Κουμουνδούρου «είδαν φως και μπήκαν» σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Η προσπάθεια γίνεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει πολιτικά από αυτή την υπόθεση, αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι απλά εκείνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεγαλώνει την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος, ενισχύοντας τον δικομματισμό, γεγονός που διευκολύνει και τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει σχέση του Predator με μυστικά κοδύλια;

Στη Κουμουνδούρου, πάντως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω», όπως άλλωστε αναμενόταν. Θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, συνδέοντας την μάλιστα και με τα μυστικά κονδύλια δύο υπουργείων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη που έχουν εικόνα συνολικά του θέματος υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως το αν σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator μυστικά κονδύλια δύο υπουργείων: του Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Κλιματικής Αλλαγής. Εξηγούν μάλιστα ότι επειδή ακριβώς είναι τα κονδύλια μυστικά και δεν αφορούν το δημόσιο λογιστικό σύστημα μπορεί να σχετίζονται με την προμήθεια του παράνομου λογισμικού.

«Εμείς θα θέτουμε ερωτήματα και θα περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους και από τις αρχές» ξεκαθαρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας έτσι την τακτική του από εδώ και πέρα.