ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο το οικονομικό πακέτο: Τα μέτρα που εξετάζονται και οι προτεραιότητες του Μαξίμου

Συνεχίζονται οι εργασίες του οικονομικού επιτελείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες του οικονομικού επιτελείου για να καθοριστεί το νέο μείγμα μέτρων στήριξης ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι συνεχείς για να σταθμιστούν όλες οι παράμετροι και να υιοθετηθεί το δυνατόν καλύτερο «πακέτο».

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα ανακούφισης των πιεσμένων από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια νοικοκυριών.

Η κοστολογημένη λίστα των παρεμβάσεων φέρεται να είναι ήδη έτοιμη, με ορισμένες εξ αυτών να είναι προσωρινές και άλλες μόνιμου χαρακτήρα.

Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν από το Μαξίμου πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει πολλάκις εκπεμφθεί από πλευράς της κυβέρνησης, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων θα παίξουν και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα, ένα fuel pass 3, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και μια ενισχυμένη –και ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια- επιταγή ακρίβειας.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί, επίσης, και μια αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού –κάτι που ακόμη δεν έχει όμως αποφασιστεί.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και στη νέα στεγαστική πολιτική, με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, ενώ προαναγγελία για λήψη μέτρων έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία»

Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως πρόκειται για «τεράστιο πρόβλημα» που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο.

«Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.

Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη

Καθώς οι τιμές της ενέργειας καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το Φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό», εντείνονται πλέον οι πιέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ενιαία γραμμή αλλά και κοινή λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ήδη, η Τσεχία, που αυτή τη στιγμή έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί πιέσεις για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα το ενεργειακό και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε τα θέματα να τεθούν επί τάπητος στο ανώτατο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή προσέγγισης ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως οι κρατικές ενισχύσεις ναι με απαλύνουν το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν δίνουν όμως κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ (το 3,7% του ΑΕΠ).

Ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% (49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Εντούτοις, και παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των επιχορηγήσεων, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες, καθώς ήδη το κόστος του φυσικού αερίου καταγράφει συνεχή ρεκόρ, συμπαρασύροντας και τις τιμές του ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από τα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αντίστοιχα, την Παρασκευή το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές χονδρικής ρεύματος έκανε νέο άλμα της τάξης των 100 ευρώ περίπου και έσπασε έτσι και το φράγμα των 800 ευρώ/MWh.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς κατάστασης είναι πως το κόστος του ρεύματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται περίπου 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν έναν χρόνο νωρίτερα.

Και, εφόσον η Gazprom εν τέλει σταματήσει -ή ακόμη και περιορίσει- την παροχή του ρωσικού φυσικού, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πού θα φτάσουν οι τιμές. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα έχει ανακοινωθεί ότι ο αγωγός NordStream 1 θα κλείσει για τρεις ημέρες για συντήρηση, προκαλώντας φόβους ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης