ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα στη Βουλή: Δεν θα επιτρέψω αποσταθεροποίηση, είπε Μητσοτάκης - Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας

Σφοδρή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις. Επόμενο «ραντεβού» η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα INTIME

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, με τον πρωθυπουργό να περνά στην αντεπίθεση και να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εάν εκτιμά ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Σώματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα δέχεται το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς λίγο μετά τις εκλογές του 2019 «έφερε» την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, διαβεβαίωσε πως δεν γνώριζε για την επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τους λόγους που αυτή έγινε -«πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, γι' αυτό παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γ.γ. του πρωθυπουργού», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντήσει γιατί αρνείται την κατ' ιδίαν ενημέρωση.

Καταλόγισε μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο, που ευλόγως -όπως είπε- πολλοί φίλοι του κόμματος αναρωτιούνται ήδη, μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας.

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, και απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο που έψεξε την θέση του, επέμεινε ότι ουδείς εξαιρείται από το νόμο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό είναι πως απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας και πως σε ότι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα η δυνατότητα παρακολούθησης πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη.

Στρέφοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που ζητούν ανάληψη ευθύνης από τον κ. Μητσοτάκη, παραίτηση και άμεση προσφυγή στις κάλπες ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να αναλογιστεί τι θα σήμαινε αυτό για την πορεία της χώρας η οποία μετά από 12 χρόνια βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να ζητά εκλογές, κάνοντας το χατήρι εκείνων που δημόσια δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην κυβέρνηση.

«Δεν θα επιτρέψω -πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί τελικά- σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από την θετική της πορεία», είπε και πρόσθεσε: «Γνωρίζω καλά, ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης -και τις γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος- που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Σε όλους αυτούς, λοιπόν, θα ήθελα να απευθύνω μερικά σταράτα λόγια. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα Μέσα Ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Ούτε το μερικό θα γίνει γενικό, με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και μαζί της ο τόπος».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Δεν θα φυγομαχήσω, στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε

Σκληρή ήταν η κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στη συζήτηση ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα.

«Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και σύντομα θα εκφραστεί με ψήφο αλλαγής και απαλλαγής της κυβέρνησης», απάντησε στην πρόκληση του πρωθυπουργού να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα πολιτικό σφάλμα, αλλά για μια αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη –«εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης», είπε και ζήτησε απαντήσεις για τους λόγους που αυτό έγινε. «Ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;», διερωτήθηκε, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για θράσος και δειλία. «Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό», είπε.

«Επί 3,5 χρόνια συνειδητά κ. Μητσοτάκη χτίζετε καθεστώς. Καθεστώς νεποτισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει δει η μεταπολιτευτική Ελλάδα», ανέφερε, εκτιμώντας ότι οι αποκαλύψεις των υποθέσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως δεν έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις σε κανένα πολιτικό πρόσωπο επί ημερών της διακυβέρνησης του με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 54.000 επισυνδέσεις, τις οποίες είναι αδύνατον να γνώριζε μια προς μια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε σε κόντρα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για όσα διειμήφθησαν στην απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μετά την οργισμένη παρέμβαση του κ. Γεραπετρίτη σε όσα του καταλόγισε, ανασκεύασε εν μέρει. Επέμεινε ωστόσο, ότι «ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον "ψόφιο κοριό" μέσα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», κατά την ακρόαση του τέως διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα.

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. «Καλέσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον γνωριστείτε, αφού όμως πρώτα τον παρακολουθούσατε, αλλά δεν μπαίνει σε παζάρια ούτε είναι βολικός εταίρος μαζί σας ούτε με τον κ. Τσίπρα που τώρα εμφανίζεται τιμητής», ανέφερε ο κ. Κατρίνης και σχολιάζοντας την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως όποιος ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως ότι όποιος ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Είναι εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας, μακριά από ευκαιριακές προσκλήσεις για Μέτωπα που πλάθουν ορισμένοι στο μυαλό τους», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Τη θέση του ΚΚΕ να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί όλες οι καταγγελίες αλλά και οι υποκλοπές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα, ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίθεση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε κομματικό τους παραμάγαζο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος και υποστήριξε πως εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει πραγματική υπηρεσία πληροφοριών ας αντιγράψει την καλύτερη μυστική υπηρεσία του κόσμου, τη Μοσάντ.

Για ροπή της κυβέρνησης προς την πλήρη αδιαφάνεια έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Τολμήσατε να εγκαλέσετε εμένα επειδή μαγνητοφωνούσα το Eurogroup. Καλά σοβαρολογείτε; Το έχει ξεκαθαρίσει ο Άρειος Πάγος, με απόφασή του το 2014, ότι το να μαγνητοφωνείς συσκέψεις στις οποίες συμμετέχεις, στο πλαίσιο της άσκησης των δημοσίων καθηκόντων σου, είναι απολύτως νόμιμο», είπε και διευκρίνισε πως και το δικό του τηλέφωνο παρακολουθείτο, αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την NSA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης