ΚΥΣΕΑ: Σε ολόκληρο τον Έβρο επεκτείνεται ο φράχτης - Ενίσχυση των μέσων επιτήρησης
Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε σήμερα Τρίτη η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη σε ολόκληρο τον Έβρο και η αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης. Προτεραιότητα στην επέκταση του φράχτη θα δοθεί σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητήθηκε συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας και πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, τόσο από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η ανακοίνωση από γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
«Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας.
Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος».
Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που υποστηρίξει ότι η Τουρκία έσωσε 41.000 μετανάστες που η Ελλάδα άφησε να πεθάνουν αλλά και την κατάσταση στον Έβρο.
«Όλοι γνωρίζουν ποιος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό εδώ και πολύ καιρό εκμεταλλευόμενος τη δυστυχία ανθρώπων. Έχουμε γίνε μάρτυρες πολλών τέτοιων περιστατικών και πρόσφατα των 38 μεταναστών που σώθηκαν στον Έβρο», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Οι ελληνικές αρχές σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο και από τη άλλη ακολουθούν αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική υπερασπιζόμενες τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης. Δεν είμαστε πολιτικά αφελείς, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Οικονόμου για Έβρο: «Δεν θα ξαναδούμε Μόρια και Ειδομένη»
Θεοδωρικάκος: 1.500 μετανάστες προσπάθησαν να μπουν από τον Έβρο
εξάλλου, για συντονισμένη προσπάθεια εισόδου στη χώρα από παράτυπους μετανάστες, μίλησε το περασμένο Σάββατο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πριν από δυο 24ωρα 1.500 παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν, να μπουν στη χώρα από τον Εβρο, αλλά εμποδίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές.
«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα 1.500 μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξήγησε πως λειτουργούν οι διακινητές, ενώ με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε, πως «δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες αστυνομικούς σε βαρκάρηδες στον Έβρο».
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκπομπής αποκάλυψε έγγραφο του ΓΕΣ, το οποίο φέρει την υπογραφή του υπαρχηγού, σύμφωνα με το οποίο η επίμαχη νησίδα με τους 38 μετανάστες δεν ανήκει σε ελληνική επικράτεια.
«Να σταματήσουν να πιστεύουν, ότι θα κάνουμε τα σύνορα ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για όσα ανέφερε κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.