Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Νέο λάθος του ΠΑΣΟΚ για την ΑΔΑΕ
Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Στις νέες καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντούν:
«Μετά το αρχικό λάθος επί της νομοθεσίας και των αρμοδιοτήτων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαπράττει ένα δεύτερο λάθος επί της πολιτικής ουσίας: εγκαλεί την κυβέρνηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μιας δράσης ψηφιοποίησης και διαφάνειας που πραγματοποίησε η παρούσα κυβέρνηση – καθώς όλα αυτά νομοθετήθηκαν με τους νόμους 4786/2021 και 4871/2021 – και όχι κάποια προηγούμενη.
»Δηλαδή, για να γίνει απολύτως κατανοητό: το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει σήμερα τη διαδικασία και το σύστημα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ το οποίο ίσχυε και επί των δικών του κυβερνητικών ημερών ως αδιαφανή – και που ποτέ εκείνο δεν μερίμνησε να αλλάξει.
»Σε ό,τι αφορά τους χρόνους υλοποίησης, κάθε πλατφόρμα που πραγματοποιούμε συνιστά εκκρεμότητα της χώρας, εκκρεμότητες στις οποίες η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όπως θεμελιώνει η καθημερινή εμπειρία των πολιτών.
»Αναλυτικές απαντήσεις για κάθε επιμέρους ερώτημα θα δοθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την εκάστοτε αρμόδια αρχή.»
ΠΑΣΟΚ: Επιτελική γκάφα υπουργών
Για νέα επιτελική γκάφα των υπουργών που αποκαλύπτουν τον τρόπο που στήθηκε το ανεξέλεγκτο των παρακολουθήσεων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ΔΕΝ διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του από την Αρχή.
»Σύμφωνα με τη χθεσινή απάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, οι ίδιοι αποκάλυψαν και παραδέχτηκαν:
»1. Τον Μάρτιο του ’21, προστέθηκε στο Ν 2225/1994 η παρ. 12 (με το άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021) , με την οποία ορίστηκε ότι "με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της διαδικασίας της παρ. 4 ως προς την παράδοση του αποσπάσματος της διάταξης με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα.".
»Όμως η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ εκδόθηκε ακόμη, αφήνοντας σκόπιμα, στο απόλυτο ανέλεγκτο, τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών των πολιτών.
»2. Με το Ν.4871/2021(ΦΕΚ Α 246/10.12.2021), η Κυβέρνηση μετά από εννιά μήνες διαχώρισε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ και όρισε ότι δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης της διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία λειτουργεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π) και "με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας…"
»Γιατί διαχωρίστηκε η διαδικασία από την Κυβέρνηση; Και πρωτίστως γιατί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;
»Ποτέ δεν έλαβε ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ τις διατάξεις της ΕΥΠ και ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει το εύρος και την ποιότητα των αποφάσεων άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας.
»Οι επισπεύδοντες Υπουργοί κ.κ. Τσιάρας και Πιερρακάκης, που απέτυχαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, εκτέθηκαν και καλούνται να απαντήσουν:
»Ποια η σκοπιμότητα της Κυβέρνησης να αφήσει απολύτως έξω την Ανεξάρτητη Αρχή από τη διαδικασία του ελέγχου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ; Γιατί αφαιρέθηκε σταδιακά κάθε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της ΕΥΠ;
»Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώνεται ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;
»Γιατί στερούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ανιχνεύσει τυχόν παράνομη παρακολούθησή του, καθώς δεν υπάρχει αρχείο;
»Τα υπόλοιπα στη Βουλή, εκεί όπου τη δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος.»