Φουντώνει η κόντρα για το προσφυγικό δράμα των 38 στον Έβρο – Στη Βουλή η συζήτηση για τη νησίδα
Ανανεώθηκε:
Διαστάσεις πολιτικής χιονοστοιβάδας εν μέσω καλοκαιριού παίρνει το ζήτημα του εντοπισμού των 38 προσφύγων στον Έβρο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στην κυριαρχία της νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες οι πρόσφυγες και όπου έχασε τη ζωή του -κατα πληροφορίες από τσίμπημα σκορπιού- ένα πεντάχρονο κορίτσι.
Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν τους 38 πρόσφυγες, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από τη Συρία και την Παλαιστίνη, το απόγευμα της Δευτέρας σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη νησίδα, όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκαν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν την επομένη στο ΚΥΤ Φυλακίου, για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, όπου παραμένουν, ενώ μια ετοιμόγεννη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Οι πρόσφυγες αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, ωστόσο ο εντοπισμός τους με φόντο τις ανακοινώσεις αλλά και τις αναφορές των προηγούμενων ημερών πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, μετά και την ερώτηση που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από τις οργανώσεις και από τις οποίες διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ρεπορτάζ, προκαλώντας την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εξέφραζε την ανησυχία της για την κατάσταση των εν λόγω προσφύγων.
Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:
- Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
- Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
- Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;
Σημειώνεται ότι τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, όσο και η Ελληνική Αστυνομία, πριν τον εντοπισμό των προσφύγων τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από το αρχικό στίγμα, είχαν απορρίψει κατηγορηματικά ότι οι 38 πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
Την Τρίτη, ο Νότης Μηταράκης μετέβη στον Έβρο για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση των προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτοί είχαν μετατοπιστεί ύστερα από πιέσεις της τουρκικής πλευράς ενώ επιβεβαίωσε τον θάνατο του πεντάχρονου παιδιού, πριν τη μεταφορά τους στο ελληνικό έδαφος, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο προκειμένου η σωρός του παιδιού να βρεθεί και να ταφεί από την οικογένειά του.
Σχολιάζοντας τις παραπάνω αιτιάσεις ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος: «Ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας κι ανθρωπιάς. Έχουν ακόμα και οι λέξεις χάσει το νόημά τους», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο facebook προσθέτοντας: «Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του».
Επανερχόμενος σήμερα στο ζήτημα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε στον Σκάι «η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο».
«Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι είχα καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» ανέφερε ο υπουργός.
Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τουρκικές πόλεις και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές σε δομή ενώ στη συνέχεια τους έβαλαν στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διάφορα σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν κενό για να μπορέσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Αναφερόμενος στο 5χρονο παιδί που φέρεται να έχασε τη ζωή του, είπε:
«Λένε οι ίδιοι (σ.σ. οι πρόσφυγες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει».
Κλείνοντας, τόνισε:
«Έχω ήδη ζητήσει 30 Αυγούστου ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό».
Έντονη κόντρα Θεοδωρικάκου – ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο
Στο πλαίσιο των διαξιφισμών για τον χειρισμό της υπόθεσης, την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που «δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα».
Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για «μικροκομματική τύφλωση» και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλέμπορους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.
Απαντώντας στον ίδιο σκληρό τόνο, και με την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων να επικρέμεται ως παράλληλο πεδίο αντιπαράθεσης ενόψει του ανοίγματος της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση – απάντηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας τα εξής:
«Όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών έτσι και στον Έβρο όταν αποκαλύπτονται τα ψέματά τους αρχίζουν επιθέσεις με νέα ψέματα, χυδαιότητες και συκοφαντίες όπως το σημερινό ακροδεξιό παραλήρημα του τέως Κνίτη, κ. Θεοδωρικάκου...
«Ούτε και εκεί όμως πρωτοτυπούν καθώς αποδεικνύονται κακοί αντιγραφείς του τραμπισμού», σχολιάζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει «έγκαιρα ότι όσο αυτή η κυβέρνηση καταρρέει τόσο πιο χυδαία και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την πολιτική ζωή θα γίνεται» και καταλήγει: «Χρέος όλων των προοδευτικών πολιτών είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θλιβερή και ντροπιαστική για τη χώρα περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».
Μαρτυρία πρόσφυγα: Οι Τούρκοι μάς χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα
Κι ενώ οι πολιτικές αψιμαχίες με φόντο τον Έβρο φουντώνουν, η Μπαϊντά, μια γυναίκα από την ομάδα των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο και μετέδιδε το δράμα τους μέσω social media, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι «οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της μετανάστριας έχουν καταγραφεί και από τις ελληνικές Αρχές, αφού από τη στιγμή που οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, οργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και μεταφέρθηκαν, αρχικά, στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τρόπος της μετακίνησής τους και μετά στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του Εβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς διακινητές-, τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Μάλιστα, από τα λεγόμενα των μεταναστών προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή.
Όπως είπαν στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκαν και συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.
Από την άλλη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ίδιου καναλιού, μετανάστες καταγγέλουν βίαιες πρακτικές και από τις ελληνικές αρχές, αναφέροντας ότι «οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν και τους έσπρωξαν πίσω στην Τουρκία, το οποίο είναι επίσης παράνομο».