ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «καλάθι» της ΔΕΘ: Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις – Τα μέτρα που εξετάζονται

Το «καλάθι» της ΔΕΘ: Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις – Τα μέτρα που εξετάζονται
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ (AP Photo/Giannis Papanikos)

«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης αποτελεί η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων, με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζονται με προσοχή τους τρόπους που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η υπέρβαση για να σχεδιαστούν νέες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως υπήρξε υπέρβαση 5,1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο… καθαρός δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται είναι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν αποκλείεται, όμως, μέχρι το τέλος του χρόνου, το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα παίξουν, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όπως θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα. Και αυτό επειδή εκτιμάται πως οι παρεμβάσεις σε αυτό τον τομέα θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023, ένα fuel pass 3 αλλά και ενισχυμένη -και ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια- επιταγή ακρίβειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.

Τέλος, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν αποκλείεται να επιστρέψει στα προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από τα 713 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε το 2023 θα φέρει και ορισμένες νέες φοροελαφρύνσεις που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

Το εν λόγω μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για αυτό δεν έχει «κλειδώσει» -τουλάχιστον όχι προσώρας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που υιοθετήθηκε επί της εποχής των μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί αρχικά κατά 30 έως 50% το 2023 και το 2024 θα οδεύσει προς κατάργηση.

Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

• 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
• 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
• 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
• 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.