ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη νησίδα οι 39 πρόσφυγες - Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις

Οι 39 πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή Twitter

Αυξάνεται η διεθνής ανησυχία αλλά και οι πολιτικές προεκτάσεις καθώς οι 39 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ένα ακόμη παιδάκι κινδυνεύει

Με ανάρτησή της στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη το Σάββατο κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Στο θέμα επανήλθε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας διευκρινίσεις για τις ενέργειές της και επαναλαμβάνει ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και έχει ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

»Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

»Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

»Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Σύμφωνα ωστόσο με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της HumanRights360, οι χάρτες του ελληνικού Κτηματολογίου όπως και οι χάρτες της google δείχνουν ότι η νησίδα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

Στην ανακοίνωσή τους μέσω Twitter οι οργανώσεις λένε τα εξής:

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».

Την Παρασκευή, ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel4 φιλοξένησε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση, με βίντεο από τη νησίδα και δηλώσεις των προσφύγων. «Πόσοι άλλοι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιον να τους σώσει;», κατέληγε το ρεπορτάζ.

Στο μεταξύ, πάνω από 2.300 είναι οι υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε εκστρατεία που διοργανώνει μέσω της πλατφόρμας change.org η Φραντσέσκα Νάπολι από την Ιταλία, για το ζήτημα. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και να δώσουν στην διερχόμενη ομάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της πρωτοβουλίας, που απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.

«Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης», αναφέρει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Στη σχετική ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook την Κυριακή η κ. Σβίγκου προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν». Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ.Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαικές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».

«Είναι [...] απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να τα περάσουν. Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο: -να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ, -να απαιτήσει την άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό, -να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη», σημειώνουν σε κοινή δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά.

«Εδώ και μία εβδομάδα 40 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά, παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε μια νησίδα στον Έβρο χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή και την αναγκαία για φροντίδα», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Και προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι με τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα διατάζοντας τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις και να τους παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια (νερό, φαγητό, ιατρική φροντίδα κ.λπ.), μέχρι και σήμερα οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προχωρήσει στη διάσωση των προσφύγων και δεν συμμορφώνονται στις σχετικές αποφάσεις, παρανομώντας και παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό, διεθνές και ακόμα και ελληνικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την χώρα μας να πράξει τα δέοντα και εισπράττει τις γελοίες απαντήσεις του φερόμενου ως υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, του ανεκδιήγητου, κ. Μηταράκη», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

Και όλα αυτά, ενώ, προσθέτει, «ένα κοριτσάκι πέντε ετών πέθανε αβοήθητο στη νησίδα από τσίμπημα σκορπιού και η μητέρα του προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα του για να ταφεί. Αυτή είναι η ακροδεξιά κατρακύλα του κράτους του κ. Μητσοτάκη, όπου αν μια λωρίδα γης την διεκδικεί η Τουρκία, πάμε, υποτίθεται, μέχρι και σε πόλεμο, αλλά την "χαρίζουμε" απλόχερα, γενναιόδωρα και μονομερώς, αν πάνω της υπάρχουν πρόσφυγες-ικέτες, που χρειάζονται διάσωση, τους οποίους αφήνουμε κυριολεκτικά στο έλεός τους».

«Είναι ντροπή», υποστηρίζει ο Μ. Κριθαρίδης, η οποία «μεγεθύνεται στο επίπεδο της ύβρεως αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος πρωθυπουργός αναβαπτίζει κατά το δοκούν τους πρόσφυγες σε "εθνική απειλή" και "εισβολείς" προκειμένου να δικαιολογήσει το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας από τα "κατορθώματά" του με την ΕΥΠ. Όχι στο όνομά μας κ. Μητσοτάκη. Απαλλάξτε τη χώρα από τη συνεχή ύβρη που αποτελεί η κυβέρνησή σας», καταλήγει η σχετική δήλωση.

«Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα εργαλειοποίησης των μεταναστών κατά την άποψή μας και από την Τουρκία και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στο καθεστώς του Έβρου με νησίδες που βρίσκονται πότε από τη μια και πότε από την άλλη μεριά των συνόρων. Καταδεικνύεται η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης για τη μη στήριξη των ανθρώπων αυτών και τη μη επίλυση των προβλημάτων τους, ακόμα και των πιο ευάλωτων» είχε σημειώσει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης