Προκαλεί ο Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελόριζο»
Ανανεώθηκε:
Λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αυξάνει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.
Ο Χουλουσί Ακάρ στόχευσε αυτή τη φορά το Καστελόριζο μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απόσταση του νησιού από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Παράλληλα, ο Ακάρ ανέφερε πως «έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί», ενώ σημείωσε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για αποστρατικοποίηση».
«Υπάρχει ζήτημα με το Καστελόριζο, για ένα νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων θέλουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ. Ούτε ο λύκος δεν θα έκανε τέτοια μοιρασιά αν ήταν βασιλιάς στα πρόβατα» είπε και κλιμάκωσε την επίθεση λέγοντας πως:
«Ξεκίνησαν κούρσα εξοπλισμών. Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός. Η αντιπολίτευση το βλέπει. Και οι απόστρατοι στην Ελλάδα το βλέπουν και το λένε».
Για τις σχέσεις των δύο χωρών ισχυρίστηκε πως «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε "η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί».
Εν αναμονή του απόπλου του γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο
Σημειώνεται πως τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας για σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να προβεί σε πρωτοβουλίες και πράξεις στις ζώνες δικαιοδοσίας μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».
Η Τουρκία αφενός θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δηλαδή η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της αφετέρου θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως άλλωστε ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών.
Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ο πρώτος καρπός των επίμονων προσπαθειών μας στον τομέα της ενέργειας. Όσοι μας κατηγορούν ότι έχουμε αυταπάτες, ότι λειτουργούμε τυχοδιωκτικά, ότι σπαταλάμε τους πόρους της χώρας για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε αμηχανία με αυτή την ιστορική ανακάλυψη».
Στην ίδια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων απηύθυνε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, το πλωτό γεωτρύπανο έκανε «προθέρμανση», πραγματοποιώντας μικρή έξοδο από το λιμάνι και κάνοντας κύκλους ανοιχτά του λιμανιού Τάσουτζου, με πολύ μικρή ταχύτητα. Το πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης και ένα ρυμουλκό καθ΄όλη τη διάρκεια και μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην προβλήτα του λιμανιού του Τάσουτζου.
Τέλος, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει γεώτρηση, θα δείξει και τη διάθεσή της για το μέγεθος της έντασης που η Άγκυρα θέλει να προκαλέσει στις σχέσεις της όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.