ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και τα βήματα έως την Εξεταστική Επιτροπή 

Από την πρώτη στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού αποσύνδεαν τις δύο παραιτήσεις, εκθέτοντας τα διαφορετικά αίτια που τις προκάλεσαν INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετά την πολιτική αναταραχή που πυροδότησαν οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, το Μέγαρο Μαξίμου, αφού έστρεψε τους προβολείς στην κυβερνητική καταγραφή των γεγονότων, διεμήνυσε την ετοιμότητά του να περάσει στην επόμενη φάση την διακηρυγμένη επιδίωξή του και να χυθεί φως στην υπόθεση που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πρώτη στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού αποσυνέδεαν τις δύο παραιτήσεις, εκθέτοντας τα διαφορετικά αίτια που τις προκάλεσαν, ενώ έδωσαν διαπιστευτήρια της θεσμικής ετοιμότητας της κυβέρνησης με την αποδοχή και των δύο αιτημάτων, που αφορούν τόσο στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Ταυτόχρονα, όμως, προσδιόρισε τα δυο θεσμικά προαπαιτούμενα που πρέπει να συνοδεύσουν τη λειτουργία των δυο οργάνων.

Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ελπίδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Στο δε αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Οικονόμου κάνει διακριτή αναφορά στην: «αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Αναφορικά με το πολιτικό αποτύπωμα των παραιτήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι δεν συνδέονται. Προς επίρρωσιν αυτού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ζητήθηκε μετά τις λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παρακολουθήσεων είναι νόμιμη, αφού έχει γίνει κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία, ωστόσο, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πεδίο στελέχη με γνώση των γεγονότων, όπως αυτά παρατίθενται από κυβερνητικής πλευράς, έλεγαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υπόθεση μόλις την Πέμπτη και αμέσως ζήτησε την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Πρόσθεταν δε, με νόημα ότι εάν είχε παρασχεθεί νωρίτερα η δέουσα ενημέρωση, τότε θα ήταν και διαφορετική η κατάληξη της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας», καθώς, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενημερώθηκε όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, για τους λανθασμένους χειρισμούς σε νόμιμη επισύνδεση.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης επί έξι χρόνια «έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσει». Σημείωναν δε ότι η θέση, στην οποία υπηρέτησε, αποτελεί μία από τις αποκαλούμενες «ηλεκτρικές καρέκλες», και παρέπεμπαν στα παραδείγματα ομολόγων του από το εξωτερικό, η μέση θητεία των οποίων, όπως στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε 1,5 χρόνο.

«Η παραίτηση», έλεγαν τα ίδια στελέχη «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση».

Συμπλήρωναν δε, ότι: «Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Σε πρώτο χρόνο, μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ξεκαθάριζαν ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Πρόσθεταν μάλιστα ότι ο ίδιος κατέθεσε αγωγές κατά εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα.

Με βάση την κυβερνητική καταγραφή, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η αντίδρασή του ήταν άμεση και αποφασιστική και ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διακεκριμένος διπλωμάτης, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίωξε, διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με την νόμιμη επισύνδεση. Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, δεν ανταποκρίθηκε, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες αρχές «παραμένουν στην διάθεση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να απαντήσουν και στα ερωτήματα που διατυπώνει για τους λόγους που προχώρησε, κατόπιν εισαγγελικής άδειας, η διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης».

Όπως τονίζεται απο την κυβέρνηση, «δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό». Καθεστώς, το οποίο όπως σημείωσαν ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ, ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις.

Σημειώνεται πως οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα, μάλιστα, διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης