ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος νεύρων από Τουρκία: Αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και «ζέσταμα» του Αμπντουλχαμίτ Χαν

Πόλεμος νεύρων από Τουρκία: Αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και «ζέσταμα» του Αμπντουλχαμίτ Χαν
Στην Αθήνα κυριαρχεί ψυχραιμία και η εκτίμηση είναι ότι ο Αύγουστος θα κυλήσει με σχετική ηρεμία. Ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα AP Photo/Lefteris Pitarakis

Το θερμό καλοκαίρι του 2020 επιχειρεί να υπενθυμίσει η Τουρκία «ζεσταίνοντας» τις μηχανές του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν και παρομοιάζοντάς το με το Oruc Reis, ενώ σε επίπεδο επιθετικής ρητορικής επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, που δεν περνούν απαρατήρητες ούτε από τους ευρωπαίους συμμάχους, όπως απέδειξε η στάση της Γερμανίας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έλαβε τη «σκυτάλη» για να κατηγορήσει την Ελλάδα για επεκτατισμό και να αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο.

«Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου: «Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16. Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε, αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;»

Η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις ανατροπές που συντελούνται σε επίπεδο εξοπλισμών των δύο χωρών. Η ενόχληση έγκειται τόσο στις αγορές αμυντικού υλικού που κάνει η Ελλάδα, όσο και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο να προμηθευτεί η ίδια η Τουρκία τον εξοπλισμό που επιθυμεί, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από ευρωπαϊκές χώρες.

«Έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προϋπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. Τον πενταπλασίασαν. Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε με αυτά που κάνετε, είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Ακάρ, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε:

«Eμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας–Eυρώπης, Τουρκίας–NATO και Τουρκίας–HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως, δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών… Καθώς δεν πήγαν μόνο στις ΗΠΑ για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν "μη δώσετε τα υποβρύχια".»

«Μηνύματα» και μέσω του γεωτρύπανου

Ο επικοινωνιακός «πόλεμος» συνεχίζεται και με το πλωτό γεωτρύπανο Aμπντουλχαμίτ Χαν , το οποίο «ζεσταίνει» μηχανές για την έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Haber 7 παρομοίωσε το Aμπντουλχαμίτ Χαν με το Oruc Reis, υπενθυμίζοντας το θερμό καλοκαίρι του 2020.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε έρευνες, «απολύτως νόμιμα» καθώς διαθέτει και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Όπως είπε ο Καλίν, η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πως παραβιάζονται περιοχές κυπριακής κυριαρχίας, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου πρόκειται να διενεργηθούν εντός Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο την 9η Αυγούστου, και με στόχο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την 'Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου'. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν 'de facto' να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.

»Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο "Σουλτάν Αμντουλχαμίτ" θα κάνει τις εργασίες του. Θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις η Αθήνα

Στην Αθήνα κυριαρχεί ψυχραιμία και η εκτίμηση είναι ότι ο Αύγουστος θα κυλήσει με σχετική ηρεμία. Ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Η ελληνική διπλωματία, όπως διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία η Αθήνα, δεν πρόκειται να μπει σε μια αέναη ρητορική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αν προκύψει κάτι νέο ως προς τα τουρκικά επιχειρήματα, μόνο τότε θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις.

Όσον αφορά δε τις εξελίξεις στο πεδίο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τουρκικό γεωτρύπανο υπάρχει στενή παρακολούθηση. Σε περίπτωση που παραβιαστεί η Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη Αθήνα και Λευκωσία, φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ηχηρότερη παρέμβαση τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών, όσο και από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, πέραν του 28ου Μεσημβρινού, τότε θα υπάρξουν κινήσεις και επί του πεδίου, αναφέρουν στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου», διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της χώρας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.