ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυσικό αέριο: Η συμφωνία, οι αστερίσκοι και τα κέρδη της Ελλάδας

Φυσικό αέριο: Η συμφωνία, οι αστερίσκοι και τα κέρδη της Ελλάδας
Σε πολιτική συμφωνία για εθελοντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2023 κατέληξαν χθες οι «27» (AP Photo/Michael Probst, File)

Σε πολιτική συμφωνία για εθελοντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2023 κατέληξαν χθες οι «27», κάνοντας ένα πρώτο -χλιαρό κατά τους αναλυτές- βήμα για να εξασφαλίσουν επάρκεια για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε νέο «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος- προκάλεσε μεν ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, που έδειξε ένα αλληλέγγυο πρόσωπο, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει πως για να λάβει το «πράσινο φως» από όλα τα κράτη – μέλη, το σχέδιο αυτό έχει πολλά «παράθυρα» και εξαιρέσεις.

Η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση, με τον Κώστα Σκρέκα να δηλώνει χαρακτηριστικά πως:

«Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που πέτυχε η Αθήνα είναι να περιληφθεί στο κείμενο πρόβλεψη που κατ’ εξαίρεση σε δύο άρθρα -το δεύτερο και το πέμπτο- επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη που επιτρέπει την εξαίρεση από τον υπολογισμό της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εν λόγω ποσότητες φυσικού αερίου είναι, όπως τονίζεται, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης για την ενέργεια, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Την πρόταση αυτή είχε περιγράψει επιγραμματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε και πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι να διασφαλιστεί πως οι τιμές ενέργειες θα παραμείνουν προσιτές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση – από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.

«Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μετά από τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ