ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «καυτός» χειμώνας της κυβέρνησης

Getty Images/Ideal Images

Μπορεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα σενάριο των πρόωρων εκλογών να «κάηκε» μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη σκέφτονται τον "δύσκολο χειμώνα" που θα ξεκινήσει από τους πρώτους κιόλας μήνες του φθινοπώρου.

Τα προεόρτια, βέβαια, ξεκινούν ήδη από το επόμενο Σαββατοκύριακο όταν η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Και μπορεί η δημόσια συζήτηση να εστιάζει στον «κόφτη» όμως στην κυβέρνηση ανησυχούν πιο πολύ για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δέσμευση που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όμως ήρθε πλέον η στιγμή που αυτή θα αποτυπωθεί και σε νομοσχέδιο.

Με βάση, λοιπόν, τη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία ενός υπερταμείου κάτω από το οποίο πιθανότατα θα ενταχθεί το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα αναλάβει πλήρως της αποκρατικοποιήσεις 19 συνολικά στοιχείων της κρατικής περιουσίας.

Η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκαλέσει τριβές εντός της κυβέρνησης με τον επικεφαλής του Στέργιο Πιτσιόρλα να βρίσκεται "στο μάτι του κυκλώνα" και να δέχεται τα πυρά από τουλάχιστον τρεις υπουργούς στο παρελθόν. Οι ανοιχτές κόντρες του με τους Θοδωρή Δρίτσα, Πάνο Σκουρκλέτη και Χρήστο Σπίρτζη δημιούργησαν πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο του οποίου η ανησυχία εντείνεται καθώς σύντομα θα πρέπει να δρομολογηθούν οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Επιπλέον, στο Μαξίμου ανησυχούν και για την πιθανότητα να υπάρξουν αντιδράσεις από τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές αλλά και κλαδικές οργανώσεις του κόμματος. Ειδικά για περιπτώσεις όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και το Ελληνικό οι αντιδράσεις θεωρούνται κάτι από περισσότερο βέβαιες. Άλλωστε, ένα μικρό δείγμα αυτών σημειώθηκε όταν πριν από δύο μήνες σε σχετική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας βρέθηκε αντιμέτωπος με συνδικαλιστές της Κουμουνδούρου.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο των εσωκομματικών αντιδράσεων από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων το πρωθυπουργικό επιτελείο σκέφτεται να «ενισχύσει» το υπουργείο Ανάπτυξης με ισχυρό πρόσωπο και για αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν συνεχίσει ο Γιώργος Σταθάκης καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί εκεί να τοποθετηθεί άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και ιδιαίτερα «ισχυρός εντός Κουμουνδούρου».

Οι διευρύνσεις ισχυροποιούν

Ο πρωθυπουργός ανησυχεί και για το ότι πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πολύ πιθανόν να συνεπάγεται και με πακέτο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά. Έτσι, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι μέχρι το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιαστεί ενισχυμένος πολιτικά τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και στο κυβερνητικό. Το πρώτο θα επιτευχθεί δια του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο με ένα «γενναίο» ανασχηματισμό, αμέσως μετά.

Προμήνυμα των προθέσεών του δίνει ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. Σχετικά με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:

«Ο χώρος μας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις διευρύνσεις. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ιστορικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έχουν συμβάλει με τη στάση τους και τις απόψεις τους στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριου του 2015. Άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου. Οι δίαυλοι υπάρχουν, το πώς θα προχωρήσει η σχέση μας μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα....».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Αυτό που ξεκλειδώνει τη λειτουργία τόσο του κόμματος όσο και των τάσεων είναι η ένταξη νέου κόσμου, ίσως με άλλες αφετηρίες και παραστάσεις από τις δικές μας. Σε αυτό το στοίχημα έχει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν θέλετε, αυτή είναι η πραγματική διεύρυνση στην οποία προσβλέπουμε»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης