Τέλος τα μνημόνια και η επιτροπεία το 2018, λέει ο Α. Τσίπρας
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα μπαίνει σε συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας και πλέον η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να σπάσει κατεστημένα δεκαετιών, να επικεντρωθεί στην λειτουργικότητα του κράτους και στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη εφημερίδα Real News, χαρακτήρισε την πρόταση για θεσμοθέτηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί της άμεσης νομοθέτησης προληπτικών μέτρων 3,6 δις ευρώ, μια ευφυή κίνηση στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης ενώ ξεκαθαρίζει πως αυτός ο μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης και το χρέος
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αφού ο πρωθυπουργός δηλώνει βέβαιος ότι μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα και θα έχει βγει στις αγορές.
Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι με την ρύθμιση του χρέους η Ελλάδα εισέρχεται σε μνημόνιο διαρκείας λέγοντας ότι με την ρύθμιση του χρέους θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών γεγονός που θα επιταχύνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει μια συμφωνία που θα δημιουργήσει – ανεξάρτητα από τις τεχνικές λύσεις – τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο και θα μειώσει τις υποχρεώσεις της χώρας βραχυπρόθεσμα αλλά και με ορίζοντα αρκετών δεκαετιών.
Τόνωση της πραγματικής οικονομίας και αναπτυξιακός νόμος
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας είπε πως ένα σημαντικό ποσό – πέρα από την δόση των 5,7 δις – θα εκταμιευθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που θα τονώσει την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Αν κατορθώσουμε, όπως υπολογίζουμε, να λάβουμε 4-5 δις ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα τονωθεί σημαντικά η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, φέρνοντας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ο αναπτυξιακός νόμος προωθεί την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με προσανατολισμό την εξωστρέφεια. Ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει προβλέψεις για σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγή έως και 20% ετησίως, 10 εκατομμύρια ενίσχυση για κάθε μεμονωμένη επιχείρηση και έως 20 εκατομμύρια για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται η αξιοποίηση παλαιών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η πλήρης εκμετάλλευση του πακέτου Γιούνκερ, η συνεργασία με την EBRD, η αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ για την χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων.
Άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους
Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης σε άλλους πολιτικούς χώρους «στη βάση μιας ειλικρινούς πολιτικής συμφωνίας» ενώ τόνισε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας ήδη υπάρχουν – από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επαρκής.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πρωτοπόρο που αναγνώρισε την ανάγκη συνύπαρξης διαφορετικών ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του, ένα κεκτημένο από το οποίο – όπως είπε – ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει πίσω.