Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα εσκεμμένα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης
Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε σήμερα πως η Ελλάδα εσκεμμένα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης ενώ για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για την 99η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Ερντογάν δήλωσε:
«Οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, έχουν προσφάτως εσκεμμένα καταπατηθεί από την Ελλάδα».
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως είναι αδύνατο για την Τουρκία να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, η οποία «δεν είναι συμβατή με τις αρχές καλής γειτνίασης και προσήλωσης στη Συνθήκη».
Υποστήριξε δε, πως η Τουρκία παγιώνει την ενεργή θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, κάνοντας ένα σταθερό βήμα προς το 2023 -την 100η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης.
Αλτούν: Αν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από την Αττική
Στο δρόμο των προκλήσεων, τον οποίο χάραξε εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος, ακολουθούν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι.
Τη «σκυτάλη» έλαβε σήμερα ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
Μιλώντας στον ανταποκριτή του Σκαι στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Αλτούν όχι μόνο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυτή στήνει το σκηνικό ένταση στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στην Τουρκία, αλλά δήλωσε ακόμα ότι «αν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από τη χερσόνησο της Αττικής».
Ο Αλτούν μίλησε ακόμα για την διακοπή στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.
«Η διακοπή επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν θα συνεχιστεί» διαμήνυσε ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, και ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχος της κλειστής κάστας που τον περιβάλλει.
Επισήμως, ο Αλτούν ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εμπλέξει τρίτες χώρες στα ελληνοτουρκικά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «απευθείας διάλογος».
Αναφορικά με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Αλτούν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Θα εγκριθεί η πώλησή τους κάποια στιγμή» υποστηρίζει, παρά το μπλόκο του Κογκρέσου.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ερευνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές σημείο που σκοπεύει να κινηθεί η Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε εκ νέου σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16 διαμηνύοντας πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να δεχθεί όρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε την Πέμπτη, πως «δεν είναι εφικτό να πούμε 'ναι' σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο».
«Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα, ζητά εναέριο χώρο 10 μίλια. Η Τουρκία αναγνωρίζει 6 μίλια, αυτά τα 4 μίλια θα τα χρησιμοποιούμε», ανέφερε στη συνέχεια, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ουσιαστικά δηλώνοντας πως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου θα συνεχιστούν -ακόμη και εάν η Τουρκία αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν [αμυντικής βιομηχανίας] στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», συνέχισε κάνοντας επίσης λόγο περί «απόκλισης από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ τόσο στην Κύπρο, όσο και μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας».