ΣΥΡΙΖΑ: 9 με 11 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ της Νεολαίας - Το πόρισμα για τα υπερκέρδη στην ενέργεια
Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου και στο πάρκο Γουδή το φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο πραγματοποιείται λόγω covid ύστερα από τρία χρόνια ξανά.
Ακόμα και φέτος, μάλιστα, ήταν αβέβαιη η πραγματοποίησή του λόγω των σεναρίων που διακινούνταν μέχρι πρότινος από το Μέγαρο Μαξίμου περί πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, με συνέπεια να έχει παρατηρηθεί και μια σχετική καθυστέρηση στο σχεδιασμό του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, θα έχει την ευκαιρία από το βήμα του φεστιβάλ να απαντήσει σε όσα θα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ εκείνες τις ημέρες, αλλά και να προετοιμάσει το κλίμα για τη δική του άνοδο στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα αργότερα.
Ως προς το πρόγραμμα του τριημέρου 9 με 11 Σεπτεμβρίου, από τη Νεολαία έχουν προσκληθεί κι εκπρόσωποι αριστερών, αλλά και κεντροαριστερών νεολαιών, κυρίως από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, καθώς και καλλιτέχνες από το εξωτερικό, πέρα βεβαίως από Έλληνες.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν κεντρικές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους ξένους προσκεκλημένους κι όχι μόνο, αλλά και θεματικές (workshops) για ζητήματα που απασχολούν έντονα τη νέα γενιά, όπως η ανεργία, η επισφαλής εργασία και η στέγη.
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, Παρασκευή.
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η «έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» την οποία πραγματοποίησε ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Όσον αφορά στα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγής, για το χρονικό διάστημα εξέτασης (Ιούλιος 2021‐ Μάρτιος 2022), εκτιμώνται στα 1,703 εκατ. ευρώ έναντι 927 εκατ. ευρώ του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Στην ίδια έκθεση, παρατηρείται πως ενάμισι μήνα από την ψήφιση του νόμου που θεσμοθέτησε τη διαδικασία φορολόγησης των υπερκερδών του εξαμήνου Οκτωβρίου 2021‐ Μαρτίου 2022, αλλά και ακολούθως μέχρι τον Ιούνιο 2022 η φορολόγηση των υπερκερδών δεν έχει προχωρήσει ακόμα.
Όσον αφορά στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ, υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τα υπερκέρδη προμήθειας φυσικού αερίου, προκύπτει, κατά την ίδια έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή και μεταπώληση στη χώρα μας και κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή.