ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αμφισβήτηση κυριαρχίας διά στόματος Τσαβούσογλου και «μηνύματα» για τα F-16

Περί «απόκλισης από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ τόσο στην Κύπρο, όσο και μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας» κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Darko Vojinovic

Σε πάγια προκλητική γραμμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε εκ νέου σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16 διαμηνύοντας πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να δεχθεί όρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τροπολογία του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Νιου Χαμσάιρ, Κρις Πάπας, που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, βάζει «φρένο» στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και των πώληση νέων από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Άγκυρα δεν σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία.

Επί της ουσίας, oι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας -ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Σε συνέχεια χθεσινών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος «έκρινε» ότι δεν είναι δεσμευτικός ο όρος που τέθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, πως «δεν είναι εφικτό να πούμε 'ναι' σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο».

«Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα, ζητά εναέριο χώρο 10 μίλια. Η Τουρκία αναγνωρίζει 6 μίλια, αυτά τα 4 μίλια θα τα χρησιμοποιούμε», ανέφερε στη συνέχεια, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ουσιαστικά δηλώνοντας πως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου θα συνεχιστούν -ακόμη και εάν η Τουρκία αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν [αμυντικής βιομηχανίας] στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», συνέχισε κάνοντας επίσης λόγο περί «απόκλισης από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ τόσο στην Κύπρο, όσο και μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης