«Πέρασε» από τη Βουλή η συμφωνία με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα
Έναν νέο τύπο άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για την παροχή εποχικής εργασίας καθιερώνει η κυβέρνηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να επισημαίνει ότι αυτό γίνεται επειδή η ελληνική οικονομία και ειδικά ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Κατά τη διάρκεια κύρωσης συμφωνίας με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης διαμονής, ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια, καθώς μετά την παρέλευση της πενταετίας, οι άνθρωποι αυτοί επιστρέφουν στη χώρα τους.
Τη συμφωνία στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καταψήφισαν για διαφορετικούς λόγους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Σύμφωνα με αυτή, διατίθενται ανά έτος 4.000 άδειες παραμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες του Μπανγκλαντές, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε 15.000 προερχόμενους από το ίδιο κράτος και σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα, να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας.
Όπως μάλιστα, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων για εξαρτημένη εργασία ανά Περιφέρεια από πολίτες τρίτων χωρών, στο σύνολο της επικράτειας προβλέπονται για φέτος 174.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 165.000 αφορούν τον αγροτικό τομέα.