Anadolu: Η Ελλάδα έγινε χώρα διαφυγής τρομοκράτων της FETO μετά το πραξικόπημα
Αναφορές στην Ελλάδα με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 κάνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σημεία διαφυγής των τρομοκρατών της FETO.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο το πρακτορείο Anadolu επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περίπου 20.000 Τούρκοι πολίτες, εισήλθαν στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου του 2016 μέσω των νησιών του Αιγαίου ή του Έβρου. Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι από τους πολίτες αυτούς ήταν μέλη της FETO.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο από τον αριθμό αυτό των τούρκων πολιτών, οι περισσότεροι κατέφυγαν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ «περίπου 9.000 ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα».
Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο, αναφέρεται ξανά στους 8 στρατιώτες που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την άρνηση της Αθήνας να τους εκδώσει στην Τουρκία ενώ επαναφέρει το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοσή τους.
«Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτής της διαδικασίας ήταν το γεγονός πως 8 στρατιώτες μέλη της FETO πήγαν στην Αλεξανδρούπολη την επόμενη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος με στρατιωτικό ελικόπτερο, που ανήκε στην Τουρκία» σημειώνει το πρακτορείο.
«Οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν το σχέδιο πραξικοπήματος και η Αθήνα αρνήθηκε να συμφωνήσει με τα επίμονα αιτήματα έκδοσης από Τούρκους αξιωματούχους, καθώς δεν θα δικάζονταν δίκαια στην Τουρκία», προσθέτει σημειώνοντας πως από τη δική τους πλευρά «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι στρατιώτες μέλη της FETO στάλθηκαν στο εξωτερικό από τις ελληνικές αρχές από φόβο ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας θα επιδιώξει να επιστρέψουν».
Μάλιστα, το Anadolu κάνει αναφορά και σε ένα βίντεο, που παρουσιάζει τον Φετουλάχ Γκιουλέν σε μια εκδήλωση στην Αθήνα, για ένα βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά, με τον αρχηγό της FETO να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αδελφή χώρα» και πως «χάρη σε αυτή την αδελφότητα, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Αυτό που έκανε η Ελλάδα θα γραφτεί με χρυσό και ασήμι στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας».