ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ το αμερικανικό «μπλόκο» στα F-16

«Η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν», γράφει η Hurriyet Joint Staff of the Japanese Self-Defense Force via AP (Φωτογραφία αρχείου)

«Μουδιασμένη» είναι η Τουρκία μετά την υπερψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας για το «φρένο» στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν πως «πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι», ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς στο τι προβλέπει η τροπολογία του Ελληνοαμερικανού βουλευτή.

Χαρακτηριστικά, η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε:

«Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τροπολογία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν είπε: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξει πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Το CNN TURK ανέφερε χθες το βράδυ: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα και η παρουσιάστρια του δικτύου, Χαντέ Φιράτ είπε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:

«Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

Ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν σημείωσε: «Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην πραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις. Όμως εκεί υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως ετοιμάζονται να δώσουν στους Έλληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35. Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα».

Και η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι: «Η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν» και προσθέτει: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμἐνα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Η Cumhurriyet με τη σειρά της λέει: «Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16 στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!».

Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρθηκε επίσης ότι «οι Έλληνες προσπαθούν να ενισχύσουν την αεροπορία τους»: «Σας είχαμε αναφέρει την είδηση της κοινής άσκησης των ΗΠΑ με την Ελλάδα που θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουλίου, όπου θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς. Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη άσκηση που κάνει η Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται προσπαθούν να ενισχύσουν την Αεροπορία τους. Μαχητικά της Ελληνικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε άσκηση στο Ισραήλ. Τα μαχητικά των δυο χωρών πραγματοποίησαν ασκήσεις με σενάρια πολέμου και εναέριου ανεφοδιασμού».

Σημειώνεται πως επί της ουσίας, oι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Βάσει της τροπολογίας Πάπας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κρις Πάπας στο CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης