ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έχουμε μια εθνική στρατηγική, την υλοποιούμε με προσήλωση

Μητσοτάκης: Έχουμε μια εθνική στρατηγική, την υλοποιούμε με προσήλωση
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνέδριο με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία», διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συνομίλησε με πολίτες.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με έναν Παραολυμπιονίκη αναγνώρισε πως στον τομέα της αποκατάστασης πρέπει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά.

«Όσο σημαντικές και αν είναι οι εθνικές πολιτικές και νομίζω πως υπάρχει μια αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα, ότι για πρώτη φορά έχουμε στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πολλές δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά υπουργεία. Άλλο τόσο σημαντική είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων που είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Πρέπει να συναντηθεί η κεντρική πολιτική με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπική επίπεδο».

Ακόμα, στον τομέα του αθλητισμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, υπογράμμισε πως «έχουμε εθνικές επιτυχίες τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε. Νομίζω πως θα αποτελέσει μια κατάκτιση για το Παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του Παραολυμπιακού Κέντρου στη Ραφήνα, το οποίο για πρώτη φορά θα υπάρχουν συγκεντρωμένες αθλητικές υποδομές. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 36 εκατ. ευρώ. Είχα την ευκαιρία πριν λίγες ημέρες να επισκεφτώ τον χώρο όπου θα δρομολογηθεί αυτό το κέντρο και νομίζω πως θα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη».

Για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είναι πράγματι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε διότι, μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν προσωπικό βοηθό όμως άλλοι δεν την έχουν. Και όταν την έχουν, τον ρόλο αυτό επωμίζεται η οικογένεια. Ο προσωπικός βοηθός είναι εξίσου σημαντικός με το άτομο με αναπηρία όσο είναι σημαντικός για την οικογένειά του».

Στη συζήτηση, ο πρωθυπουργός μίλησε και για διακρίσεις που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας, μεταξύ άλλων για τους Ρομά. «Υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον και ο αποκλεισμός δεν είναι μια νομοτελειακή κατάσταση επειδή την επιλέγουμε ή επειδή γεννηθήκαμε σε μια συγκεκριμένη κοινότητα».

Σημειώσε πως «έχουμε μια εθνική στρατηγική, την υλοποιούμε με προσήλωση. Δεν είναι εύκολο ζήτημα καθώς και πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα ως προς την ένταξη των Ρομά στην κοινωνική και οικονομική ζωή αλλά δεν μπορώ να πω το απλό: χρειαζόμαστε περισσότερα θετικά παραδείγματα και περισσότερη ορατότητα για ανθρώπους οι οποίοι τελικά πέτυχαν να κάνουν αυτό που ήθελαν στη ζωή τους», είπε σε μια νεαρή Ρομά.

Το σημαντικότερο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι η εκπαίδευση.

«Πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, αν δεν πηγαίνουν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε καμία πολιτική. Είναι μια απαράβατη προϋπόθεση την οποία θέτουμε για να μπορέσουμε να δώσουν στη νέα γενιά περισσότερες ευκαιρίες».

Για τις εργαζόμενες μητέρες τόνισε πως τα εργασιακά δικαιώματα στην τηλεργασία είναι κατοχυρωμένα.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναγνώρισε πως οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, η οικονομική επιβάρυνση της απόκτησης ενός παιδιού είναι σημαντική και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση συνεισφέρει με μέσα όπως τα 2.000 ευρώ σε κάθε γέννηση.

Γονική άδεια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νταντάδες της γειτονιάς και ολοήμερο σχολείο είναι επίσης, τόνισε, προγράμματα που βοηθούν τις εργαζόμενες μητέρες.

«Το ολοήμερο μέχρι τις 5 και μισή δεν θα είναι ένα πάρκινγκ παιδιών, αλλά το παιδί θα μπορεί να απασχολείται δημιουργικά και να προετοιμάζεται για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας είναι όλα τα ζητήματα που θίξαμε. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμών υπάρχουν όμως και θέματα που αφορούν λίγους συμπολίτες μας. Όταν συζητάμε όμως τα ζητήματα των δικαιωμάτων για την ισότητα, την ίση πρόσβαση στην εργασία, αυτά αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία καθώς είναι θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας».