ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου προσβλέπει σε μια καλή συμφωνία για το χρέος

Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σε μία καλή συμφωνία για το χρέος προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας ότι η διευθέτησή του θα έχει ευεργετικές προεκτάσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και θετικές συνέπειες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εφόσον καταφέρει να κλείσει μία καλή συμφωνία με τους δανειστές για το δημόσιο χρέος με σαφή χρονοδιαγράμματα, που θα στηρίζεται σε χαμηλά επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να επαίρεται ότι όχι μόνο έκλεισε την αξιολόγηση αλλά ότι είναι ο πρωθυπουργός που θα βάλει την ελληνική οικονομία σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, ανέφερε ότι με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται de facto υπόθεση και της Ευρώπης επομένως η διαχείρισή καθιστά στην πράξη το grexit «μία κούφια έννοια – καταδικασμένη στην λήθη της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε δε ότι η έμμεση εγγύηση των ευρωπαίων πως το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί και ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν.

Το σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην προοπτική η εκταμίευση της δόσης να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που χρειάζεται η αγορά. Το Μαξίμου υπολογίζει ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό είπε, άλλωστε, και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, με τον οποίο και συναντήθηκε χθες το μεσημέρι σε μία συζήτηση που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις περί την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αγορά μετά την εκταμίευση της δόσης θα αναπνεύσει, ενώ σύντομα και οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού.

Εκ παραλλήλου, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, το δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το Eurogroup της 24ης ΜαΪου θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα έχει όλο τον χρόνο στην διάθεσή της για να ξεδιπλώσει κι άλλες πτυχές της πολιτικής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης