ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν ψάχνω δημοσκοπικό «ξέφωτο» για να κάνω εκλογές - «Βόμβα» η απλή αναλογική

Δελτίο τύπου / POOL

Τον απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συμπληρώνεται σήμερα, έκανε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε μια σειρά από ζητήματα, από τα ελληνοτουρκικά έως τις φοροαπαλλαγές ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. 

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, «για λόγους πολιτικής τάξης και σταθερότητας. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ανακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ενώ χαρακτήρισε την απλή αναλογική «βόμβα».

«Είναι χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση απέναντι σε αυτά που έχουμε πετύχει», είπε ακόμη ο εορτάζων κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας έναν απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης, ωστόσο πρόσθεσε πως «θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο μου».

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα, όπως προβλέπεται, χωρίς νωπή εντολή.

Ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «για εμάς στη ΝΔ το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής» τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ' όλα κυβερνητική σταθερότητα με μονοκομματική κυβέρνηση.

«Για σκεφτείτε λίγο τον Έβρο και να πρέπει να κάνουμε τηλεφωνήματα για το τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε σε μία αποστροφή του λόγου του αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα και στην ανάγκη να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις.

«Υπάρχουν και κόμματα που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο λόγος του ενέχει κάποια χαρακτηριστικά αλαζονίας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας», τόνισε.

Κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός είπε: Πιστεύω ότι ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Είπαμε ότι θα κανουμε φοροαπαλλαγές, κάναμε μεγάλα βήματα μεταρρύθμισης των κρατικών λειτουργιών, δεσμευτήκαμε ότι θα ενισχύσουμε το κύρος της χώρας και το κάναμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και το κάναμε».

«Όταν διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, εκφράζω μια ικανοποίηση γι' αυτά που πετύχαμε», είπε απολογιστικά.

Αναφερόμενος σε πολιτικές που χρειάστηκε να επαναξιολογήσει είπε: «Η πανδημία ήταν μια κρίση που μας υποχρέωσε να επαναξιολογήσουμε πολλές από τις προτεραιότητές μας. Ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας αλλά αποκάλυψε και τις φανερές αδυναμίες του. Κατάλαβα ότι έπρεπε να δείξουμε μεγαλύτερη φροντίδα στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας μας».

Οι πυρκαγιές, η δυσκολότερη κρίση της τριετίας

Απαντώντας στο αν η πανδημία ήταν η δυσκολότερη κρίση που χρειάστηκε να διαχειριστεί στα τρία χρόνια της πρωθυπουργίας του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: Η πανδημία ήταν μία δύσκολη κρίση γιατί δεν ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωίσουμε. Ωστόσο, προσωπικά, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν η πιο δύσκολη κρίση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω».

«Έχουν γίνει παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα έπρεπε να γίνονται», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε έναν τομέα για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονη κριτική την τελευταία τριετία. Αν με ρωτούσατε ποιος θα ήταν ένας τομέας σον οποίο θα ήθελα να επιταχύνουμε ως κυβέρνηση στην επόμενη τετραετία, αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα ήταν σίγουρα ο τομέας της δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός είπε: «Από την υπόθεση Novartis κρατώ τα εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει πολιτικά 10 πολιτικούς του αντιπάλους. Οι εννέα αθωώθηκαν. Από την άλλη, δύο δικοί του στενοί συνεργάτες παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων. Ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παππάς. Από εδώ και πέρα η υπόθεση για μένα κλείνει αλλά σίγουρα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη κηλίδα το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι του συνεργάτες σε κρίσιμα ζητήματα παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο. Από εκεί και πέρα, πολιτική σκευωρία βεβαίως και υπήρξε».

«Η Τουρκία δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ ξεκίνησα με πολύ καλή διάθεση απέναντι στον κ. Ερντογάν. Από τότε έγιναν πολλά. Υπεργράφη ένα παράλογο και παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, είχαμε την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και εμπρηστικές κινήσεις το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε όμως και σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ικανότητα υπεράσπισης των συμφερόντων μας».

«'Ημουν απολύτως σαφής ότι δεν πρόκειται να δεχτώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά ούτε επιχειρηματολογία που να συνδέει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών με τη δήθεν στρατικοποίησή τους», είπε αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση λόγω Ουκρανίας δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις απειλώντας ένα άλλο κράτος - μέλος της συμμαχίας», σημείωσε διευκρινίζοντας πως όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα έχει εσαεί δυνατότητα να μπλοκάρει τις πωλήσεις εξοπλιστικών από ΗΠΑ προς Τουρκία, νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την ισορροπία των δυνάμεων. «Οι αποφάσεις για πώληση αμυντικού υλικού από ΗΠΑ είναι σύνθετες, μακροχρόνια και σε κάθε περίπτωση απαιτείται έγκριση Κογκρέσου και αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Το καλύτερο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν επηρεάζουν κι αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Θα ήταν πολύ εύκολο να ανεβάσω κι εγώ τους τόνους αλλά ξέρω ότι θα ξανασυζητήσω με τον κ. Ερντογάν. Θέλω να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχίας μας και θέλω να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας μπορεί να είναι μόνο μέσα από το διεθνές δίκαιο».

Στοχευμένες παρεμβάσεις, όσο υπάρχουν περιθώρια

Προχωρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε: Υπάρχουν δύο λόγοι που δεν πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ο πρώτος είναι ότι δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε. Δεύτερον, θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από αυτούς που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να το πληρώσουν. Και κάτι ακόμα, οι μειώσεις στον ΕΦΚΑ και τον ΦΠΑ, όπου έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη, δεν δούλεψαν.

Αναφερόμενος στην έκρηξη των τιμών στη βενζίνη είπε: «Το καύσιμο είναι πρόβλημα γι' αυτό και επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, όχι μια οριζόντια παρέμβαση όπως ήταν το fuel pass. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε».

Η προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε αυτό κάναμε λάθος, γιατί περιορίσαμε την επιδότηση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα γι΄ αυτό διορθώσαμε στη συνέχεια την αδικία.

Συνεχίζοντας είπε: «Σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα η ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα πιο ανθεκτική και θα έχουμε περισσότερα περιθώρια δημοσιονομικής παρέμβασης. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα, την πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γι' αυτό και επενδύουμε σε υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στο «ξεπάγωμα» των συντάξεων, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση ήταν συνεπής ως προς τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης για τα αναδρομικά», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του κατώτατου μισθού.

«Χρέος μας είναι να στρέψουμε τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς που πλήττονται», είπε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης