ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της
«Οι διαφορές λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταϊλίκια», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου AP Photo

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στην διαρκή επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στους αίολους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε την δική μας ετοιμότητα».

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας».

«Οι διαφορές λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταϊλίκια», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές προτάσεις».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για την πρόσκληση στο Ευρωκοινοβούλιο «σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την Ευρωπαϊκή Ένωση των επόμενων δεκαετιών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε πως:

«Τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένας βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας έκανε πίσω η τότε κυβέρνηση. Το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και βέβαια ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο».

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

«Ευτυχώς για την πατρίδα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είνα έτοιμη μέσα στο επόμενο χρόνο να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» και με τους πολίτες πιο αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ευρώπη που βοήθησε ώστε να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας στην πιο ευρωπαϊκή δημοκρατική οικογένεια.

«Η Ευρώπη στήριξε την πατρίδα μου όταν άλλοι έκαναν άλλα σχέδια. Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα στην Ευρώπη καταθέτοντας τη δική της πρόοδο. Η γκρίζα παρέμβαση που προηγήθηκε ήταν τραυματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα άλλαξε, καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες», τόνισε.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας και απάλλαξε το πολιτικό μας σύστημα από το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του Covid, στην εκστρατεία εμβολιασμού.

«Φρουρός της Ευρώπης η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα ανατολικά σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Τότε βρέθηκαν εντός 48 ωρών βρέθηκαν στην Ελλάδα ο Νταβίτ Σασόλι, ο Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για ένα ζήτημα διαρκές όπως προκύπτει από τις τακτικές των δουλεμπόρων», είπε στη συνέχεια.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο:

Όσον αφορά το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε στην υβριδική επίθεση με τους μετανάστες που τις διαδέχθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έφτασαν στην κορύφωσή τους το καλοκαίρι του 2020, οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και η πανδημία». «Η διπλωματία μας υπέγραψε οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν υπάρχει μια αντιστροφή μιας δοκιμασίας σε θετικό μοχλό αυτή ήταν η πανδημία όχι γιατί διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ αλλά και γιατί αποτέλεσε η ευκαιρία να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Περιέγραψε, δε, με έξι λέξεις «λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή» τη λογική της οικονομικής πολιτικής ενώ σημείωσε ότι «μπροστά στις ανάγκες η όποια πρόοδος δεν μας ικανοποιεί αλλά δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας».

«Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας»

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε πως ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν όλες τις κυβερνήσεις δημιουργώντας επισιτιστικό κίνδυνο. Ξυπνά ξανά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων για πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όπως είπε δημιουργείται είναι ταυτοτικό ερώτημα: με ποια πλευρά θα ταχθούν. «Ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε με τη Δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό. Είμαστε με τη Δικαιοσύνη και γι’αυτό δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα».

«Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αύριο νέοι ταραχοποιοί», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας»

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επεσήμανε πως «κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα εξαγωγής όπλων όπως αυτή θεωρεί»

«Η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας, η οποία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους ευρωπαίους», τόνισε.

Δευτερολογία του πρωθυπουργού: