ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυσικό αέριο: Πώς θωρακίζεται η Ελλάδα σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Πώς θωρακίζεται η Ελλάδα σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία
Δέκα χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και η Γερμανία σε συναγερμό AP Photo/Czarek Sokolowski

Η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, τέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το σενάριο που εξετάστηκε την Δευτέρα είναι πως η Μόσχα ενδέχεται να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream, τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται και η χώρα μας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των stress tests του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σενάριο αποτίμησε την τακτική που ακολουθεί η Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα δέκα εξ αυτών να βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και η Γερμανία σε συναγερμό.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κατέληξε στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επίσης.καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Στη βάση αυτή, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στην περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

Επίσης, σημειώνεται πως η Ελλάδα με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Καθησυχαστικός ο Σκρέκας για την ενεργειακή επάρκεια

Πάντως, μιλώντας την Δευτέρα στη Βουλή, ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα «στέκεται» με αισιοδοξία απέναντι στο απευκταίο σενάριο ολικής αποκοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ με το μικρότερο ρίσκο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, στο σενάριο ολικής αποκοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γιατί διαθέτει την εγκατάσταση αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει διπλασιασμός της παραγωγής μέσα από τη λειτουργία της πλωτής κατασκευής εντός του μήνα.

Στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά στην κύρωση της 6ης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιρειών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα προσωρινά να αποθηκεύσει στρατηγικά αποθέματα σε δεξαμενές Ιταλίας και μετά με αντίστροφη παροχή να τα πάρει πίσω.

«Με αυτά φαίνεται ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων στην Ε.Ε ακόμα και σε περίπτωση πλήρους αποκοπής», είπε και πρόσθεσε πως ακολουθούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Συνέστησε τέλος σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στο ζήτημα της εξοικονόμηση ενέργειας.