Μητσοτάκης και Τσίπρας: Ποιος θα πάρει τον «μπαλαντέρ» και ποιος θα μείνει με το «μουτζούρη»
Σε γρίφο για γερούς λύτες έχει μετατραπεί το θέμα των συνεργασιών μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, που όμως όλα δείχνουν ότι θα γίνουν σύντομα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκρούονται υπό το άγρυπνο μάτι του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο μεγάλος κερδισμένος, με τον «αέρα» του νικητή στις δημοσκοπήσεις, που τον εμφανίζουν πρώτο και με διαφορά από το δεύτερο κόμμα.
Τα δύσκολα όμως αρχίζουν από εκεί και πέρα, από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση -εκτός απροόπτου φυσικά- να συμπλεύσουν μετεκλογικά τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ως απόρροια της αδυναμίας της απλής αναλογικής.
Στην πολιτική όμως ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα και επειδή η πολιτική κρίνεται τελικά στους αριθμούς, που αυτοί στο τέλος θα δείξουν το δρόμο για το πώς θα κινηθούν οι τρεις πρωταγωνιστές, συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι εμφανές ότι γίνονται και ας λένε οι ίδιοι ότι δεν ενδιαφέρονται για τις καρέκλες, αλλά για το πρόγραμμα και τις προτάσεις που δίνουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Τα κρυφά χαρτιά και οι «άσοι»
Το παιχνίδι των εκλογών είναι σαν το πόκερ, υπάρχει ο «μουτζούρης» που θα καεί από τους ψηφοφόρους που θα επιλέξουν να τον «μαυρίσουν» και υπάρχει και ο «μπαλαντέρ», αυτός δηλαδή που δίνει τη νίκη στο έναν ή τον άλλον ανάλογα με τις επιλογές.
Είναι βέβαιο ότι ο «μουτζούρης» θα παιχτεί ανάμεσα σε δύο παίχτες. Στο νικητή και τον ηττημένων των εκλογών, αλλά με τη διαφορά ότι ο νικημένος θα έχει δίπλα του τον «μπαλαντέρ» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε ο «μουτζούρης» θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο μπαλαντέρ ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ λογαριάζουν μάλλον όπως τους συμφέρει να ερμηνεύουν τη στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει αναμφίβολα στις εκλογές να καταφέρει να είναι για τους άλλους δύο «φλος ρουαγιάλ» και να είναι αυτός η έκπληξη, κάνοντας κέντα στον Αλέξη Τσίπρα, παίρνοντας στη θεσμική εκπροσώπηση τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη δεν είναι ακατόρθωτο να συμβεί..
Στην Κουμουνδούρου ωστόσο έχουν διαφορετική αντίληψη, θεωρώντας ότι στις εκλογές η θέση του ο Αλέξη Τσίπρα δεν κινδυνεύει και μπορεί υπό προϋποθέσεις ενός «τίμιου» παιχνιδιού να κτυπήσει ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον κερδίσει. Όλα φυσικά είναι ασκήσεις επί χάρτου, αφού δεν έχει εκφραστεί η πραγματική βούληση των ψηφοφόρων και αυτό που κάνει το κάθε επιτελείο είναι να εκφράζει τις προσδοκίες του και τίποτε άλλο…
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο τους είναι να δείξουν στην πορεία προς τις εκλογές, τις οποίες τοποθετούν στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι εκτός από σχέδιο διαθέτουν και τον τρόπο να βγάλουν τη χώρα από τον κατήφορο στον οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει περιέλθει.
Σύμφωνα με συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη των πολιτικών μέσω των οποίων κατάφεραν κατά τη δική τους διακυβέρνηση να απαγκιστρωθούν από τα 22 δισ. ευρώ χρέος που παρέλαβαν, για να παραδώσουν τη χώρα στον κ. Μητσοτάκη με 34 δισ. ευρώ πλεόνασμα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό σημαίνει ότι η πολιτική τους πέτυχε και επειδή πέτυχε το προεκλογικό σχέδιο τους περιλαμβάνει την ανάδειξη αυτής της πτυχής και των προσώπων που εργάστηκαν για την επιτυχία αυτή. Με άλλα λόγια, αυτό που θα κάνουν προεκλογικά είναι να «φωτίσουν» τα πρόσωπα με τα οποία αν οι πολίτες τους εμπιστευθούν και να δείξουν ότι αυτά τα πρόσωπα θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή για να τα καταφέρουν όπως τα κατάφεραν και τότε, κατά την «πρώτη φορά Αριστερά».
Ανδρουλάκης: Τους ξέρουμε και τους δύο
Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η προεκλογική εκστρατεία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του νέου, του άφθαρτου, της εναλλακτικής πρότασης.
Στο στόχαστρό τους θα βάλουν -όπως κάνουν και τώρα- τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στρέφεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πολύ απλά ότι ο κόσμος έχει δοκιμάσει την πολιτική του και τον έκρινε αυστηρά στις εκλογές του 2019. «Πώς είναι δυνατόν μέσα σε τρία χρόνια να έχει αλλάξει αφού δεν παρουσιάζει καμία πρόταση για έξοδο της χώρας σε μια νέα πορεία πέραν της μηδενιστικής κρητικής που ασκεί;» αναρωτιούνται στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο κ. Ανδρουλάκης βάζει στον ίδιο καμβά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου τις πολιτικές θεωρεί ότι είναι για λίγους και όχι για πολλούς, δίνοντας χρήματα στις κρίσεις που περνά η Ελλάδα σε λάθος ανθρώπους και όχι σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ξέρει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβάλει τη δική του φωνή στους ψηφοφόρους από την πολιτική πίεση που θα τους ασκήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κομίζει και από τους δύο διαφορετικές προτάσεις και προγραμματικές θέσεις και για την ενεργειακή κρίση και για την ακρίβεια και για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι επισημαίνουν ότι αυτά όλα δεν αρκεί να τα λες αλλά και να τα κάνεις, υπονοώντας ότι επί της ουσίας δεν έχει καμία πρόταση.
Η μάχη του σταυρού στην πιο σημαντική περιφέρεια
Η σπουδαιότερη εκλογική περιφέρεια για το ΠΑΣΟΚ, που εν πολλοίς θα κρίνει κατά ένα μέρος και το αποτέλεσμα των εκλογών και για αυτό δίνουν μεγάλη βάσει από τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι η Β1' Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών. Είναι μία από τις περιφέρειες «κλειδιά» που αναμένεται να σηματοδοτήσει την γενικότερη άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, δημιούργει στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη την αισιοδοξία πως η πιθανότητα να κερδηθεί μια ακόμη έδρα στο Βόρειο Τομέα είναι μεγάλη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ζητήσει από την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων να αποτυπώνει ξεκάθαρα η σύνθεση των ψηφοδελτίων την ανανέωση και τη νέα αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης βουλευτικής έδρας είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, νυν βουλευτής, με ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών σε όλους τους δήμους της περιφέρειας.
Για τη δεύτερη έδρα, ισχυρό προβάδισμα καταγράφει ο Παναγιώτης Βλάχος υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές, Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και πολύ στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακολουθούν η Έφη Χαλάτση στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και η Ρένια Ζαρκαδούλα.
Παραμένει ανοιχτό το τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, που σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος.
Αναπάντητο ερώτημα παραμένει επίσης η πρόθεση της πρώην υφυπουργού και για πολλά χρόνια βουλευτή Μιλένας Αποστολάκη. Αν και η ίδια από το 2012 βρισκόταν σε απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας και κριτική σε κακώς κείμενα εκείνης της περιόδους, η ίδια θέλει τώρα να είναι υποψήφια και, όπως επισημαίνεται από διάφορες πλευρές, δεν θα συναντήσει εμπόδια για την ένταξή της στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως την τελευταία λέξη θα την πει η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων και ο πρόεδρος της Βαγγέλης Αργύρης, πρώην υπουργός Γεωργίας. Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πολλές προσδοκίες ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα και καθιστούν τη τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ μια δύσκολη υπόθεση για την επιτροπή και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που επιθυμεί τέλος Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ονομάτων που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού.