Οι ιδιωτικοποιήσεις επηρεάζουν τον ανασχηματισμό
Με το ζήτημα του χρέους να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να θέσουν χρονοδιαγράμματα για τις δράσεις περί το χρέος, ούτως ώστε να συνταχθεί ένα αρχικό κείμενο ως βάση συζήτησης στους G7 που θα συνεδριάσουν στην Ιαπωνία στις 20 και 21 Μαίου.
Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί και το ζήτημα του μηχανισμού προσαρμογής (κόφτης) με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε κλείσιμο και των τελευταίων λεπτομερειών ακόμα και σήμερα. Από την πλευρά του, πάντως, το ΔΝΤ εκφράζει τις διαφωνίες του σχετικά με τη δομή του μηχανισμού που έχει προκριθεί αλλά και με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μετά το σημερινό EWG η ελληνική κυβέρνηση θα μπει στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για την ψήφιση των προαπαιτούμενων προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου έχοντας ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των ομολόγων του.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου το πακέτο των προαπαιτούμενων θα ψηφισθεί στη Βουλή στις 21-22 του μήνα και περιλαμβάνει 1) αύξηση των εμμέσων φόρων, 2) μειώσεις ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, 3) την αλλαγή του νομικού πλαισίου των κόκκινων δανείων και 4) τη νομοθέτηση του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων.
Αν και τα μέτρα είναι αρκετά σκληρά στην κυβέρνηση αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν χθες πολύωρη συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και νομικούς συμβούλους για την τελική μορφή του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε, η ευρωζώνη έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα και στη βάση αυτή έχει ζητήσει να μεταβιβαστούν άμεσα προς αξιοποίηση στο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.
Στροφή ΣΥΡΙΖΑ
Αν και το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων είναι συμφωνημένο από τον Ιούλιο, με την ψήφισή της δημιουργίας του «υπερταμείου» ολοκληρώνεται μια σημαντική πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό το σημείο είναι πιθανόν να φέρει τριβές όχι μόνο εντός κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και ανάμεσα σε υπουργούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κομβικά υπουργεία. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα σε υπουργούς και στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Τελευταίο επεισόδιο ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και τον Στέργιο Πιτσιόρλα ενώ είχαν προηγηθεί οι κόντρες του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με τους υπουργούς Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αρκετές φορές καλύψει τον Στέργιο Πιτσιόρλα και καθώς το ζήτημα του «υπερταμείου» έχει τεθεί σε προτεραιότητα από τους Ευρωπαίους, οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν και τον λόγο αποχωρήσεων ή και μετακινήσεων υπουργών στον προγραμματισμένο ανασχηματισμό. Άλλωστε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε χθες ότι σε αυτόν θα συμπεριληφθούν και πρόσωπα εκτός του πολιτικού περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία και στο ταξίδι του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.