ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Θα αναμορφωθεί η ιατροδικαστική υπηρεσία - Υπήρξαν αστοχίες στην υπόθεση της Πάτρας

Τσιάρας: Θα αναμορφωθεί η ιατροδικαστική υπηρεσία - Υπήρξαν αστοχίες στην υπόθεση της Πάτρας
Σχετικά με τυχόν ποινές προς τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών της Πάτρας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για την υπόθεση των Πατρών και τη διαχείριση των θανάτων των παιδιών από τους ιατροδικαστές αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αναφέροντας πως η ιατροδικαστική υπηρεσία θα αναμορφωθεί.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αρχικά παραδέχτηκες πως «προφανώς και υπήρξαν αστοχίες και λάθη» στην υπόθεση της Πάτρας και για το λόγο αυτόν, «από την πρώτη στιγμή έστειλα επιστολή στον Καρακούκη, για να ερευνήσει για τα όποια στοιχεία μπορεί να προκύψουν».

Σχετικά με τυχόν ποινές προς τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών της Πάτρας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως «το ζήτημα είναι τι θα αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας. Η νέα επιστολή έχει ετοιμαστεί και θα αποσταλεί τη Δευτέρα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, «η αναμόρφωση της ιατροδικαστικής είναι μέσα στις προθέσεις μου, έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας» και αναφέρθηκε σε ελάχιστο αριθμό ιατροδικαστών ανά υπηρεσία και ενίσχυση του κλάδου από ιατροδικαστές.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσιάρας ζήτησε πειθαρχική έρευνα για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από τους ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα και Αγγελική Τσόλια για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Οι ιατροδικαστές κ.κ. Τσάκωνα και Τσόλια είχαν αποδώσει τον θάνατο των δύο κοριτσιών σε παθολογικά αίτια, σε αντίθεση με το νεότερο πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά που έκαναν λόγο για ασφυκτικό θάνατο.

Στόχος της έρευνας είναι να ελεγχθεί η ορθότητα των αναφορών και των εκθέσεων των δύο ιατροδικαστών.

Για την υπόθεση Novartis

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Novartis, αρκέστηκε να πει πως «αυτήν τη στιγμή, ακόμα ένας υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν σχολιάζω ποτέ δικαστικές αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πηγαινοέρχομαι στο Ανώτατο Δικαστήριο ή τον Άρειο Πάγο».

Για τις γυναικοκτονίες

«Αν θα σας έλεγα ότι δεν μας προβληματίζει, θα ήταν ψέματα», είπε για το ζήτημα της γυναικοκτονίας, σημειώνοντας πως «αυστηροποιήσαμε τις ποινές και μάλιστα για την ανθρωποκτονία, βάλαμε τη μεγαλύτερη των ποινών», κάνοντας σαφές πως, «γίνεται ευρεία συζήτηση και το ερώτημα είναι το εξής: όταν για την ανθρωποκτονία έχει προβλεφθεί η μεγαλύτερη των ποινών, ποια θα είναι για τη γυναικτονία;».

Τέλος, απαντώντας στο αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ενίσχυσης των γονέων που μεγαλώνουν τα παιδιά γυναικών -θυμάτων γυναικοκτονιών, είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «διαθέτει φορείς όπου μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά που είναι κάτω από τέτοιες συνθήκες, όπου χρειάζονται και υπηρεσίες πρόνοιας».