ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο CNN Greece: Θετικό να επιστρέψει η Τουρκία στο δρόμο της λογικής και της νηφαλιότητας

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ενίσχυση που μπαίνει στο ευρωπαϊκό «χαλινάρι» έναντι της καλπάζουσας προκλητικότητας, με τις τελευταίες αποφάσεις των 27 ηγετών της ΕΕ, υπενθυμίζει στην Άγκυρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Θα ήταν θετικό να επιστρέψει η Τουρκία στο δρόμο της λογικής και της νηφαλιότητας» υπογραμμίζει o κ. Μηταράκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece.

Στο πεδίο του μεταναστευτικού απευθύνει αυστηρό κάλεσμα στην Άγκυρα «να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της» και «να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφος και τα παράλια της, αλλά και να αποδεχθεί τα αιτήματα που έχει υποβάλει η χώρα μας για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Με το ίδιο μήνυμα, ο υπουργός Μετανάστευσης, ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικοί υπολογισμοί δεν πρέπει να υποτιμούν την ελληνική αποτελεσματικότητα στη φύλαξη των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Η απόπειρα εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020, προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Προστατέψαμε τα σύνορα μας και συγκεντρώσαμε την στήριξη όλων των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα έχει την ίδια κατάληξη και θα πέσει στο κενό», τονίζει.

Ο Νότης Μηταράκης διαμηνύει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά ομοθυμίας και σύμπνοιας, όπως και άλλα εθνικά θέματα. «Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θυμίζω ότι η διαρκής επιτήρηση των συνόρων είναι ταυτόχρονα και ένα βαθιά ανθρωπιστικό καθήκον, καθώς οδηγεί σε σημαντική μείωση απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ο κ. Μηταράκης κάνει ειδική μνεία στη δημιουργία της πρόσθετης δικλείδας ασφαλείας για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν στην υλοποίηση της ελληνική μεταναστευτικής πολιτικής. Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού Επιτήρησης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα εποπτεύεται από εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική Δικαιοσύνη και τονίζει εμφατικά:

«Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία απολύτως σκιά και είμαστε διατεθειμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τους ανθρώπους που νυχθημερόν επιχειρούν για την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Νότη Μηταράκη στο CNN Greece

Κ. Υπουργέ, ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο βαθμός συμμόρφωσης της Τουρκίας μετά το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών-μελών προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς πάντα επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Άλλωστε είμαστε σύμμαχοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Θα ήταν θετικό να επιστρέψει η Τουρκία στο δρόμο της λογικής και της νηφαλιότητας, στα πλαίσια της απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Στα θετικά συγκαταλέγεται η άρση της απειλής βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας, καθώς σήμερα απαιτείται η ενότητα της συμμαχίας στα πλαίσια της αβεβαιότητας που δημιούργησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εμείς επιδιώκουμε επίσης να έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού. Θυμίζω την στήριξη που δίνει η Ε.Ε. στην Τουρκία στα πλαίσια της κοινής δήλωσης του 2016. Όμως και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις δικές της δεσμεύσεις, δηλαδή να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφος και τα παράλια της, αλλά και να αποδεχθεί τα αιτήματα που έχει υποβάλει η χώρα μας για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Υποστηρίξατε πρόσφατα ότι παρά τις πρόσκαιρες εξάρσεις, η τουρκική πλευρά δεν θα εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Σε τι μεταφράζεται αυτό κ. Μηταράκη και που εδράζεται αυτή η εκτίμησή σας;

Πράγματι αντιμετωπίζουμε αυξημένη πίεση το 2022, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Γεγονός το οποίο επισημαίνουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα αυτού, η απόπειρα εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020, προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Προστατέψαμε τα σύνορα μας και συγκεντρώσαμε την στήριξη όλων των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα έχει την ίδια κατάληξη και θα πέσει στο κενό. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μαζικές ροές, έχουμε ήδη υλοποιήσει την πρώτη επέκταση του φράχτη του Έβρου και στόχος είναι να προχωρήσουμε με 80 τουλάχιστον χιλιόμετρα.

Επιμένετε στην μομφή εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ότι εν πολλοίς συντάσσονται, με τις ακραίες καταγγελίες που γίνονται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τον τρόπο που ασκείται η μεταναστευτική πολιτική από τη χώρα μας;

Αναγνωρίζω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και που υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές. Ειδικά στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες ροές και για πολλά συνεχόμενα έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας, μετά τα γεγονότα του 2020 εφάρμοσε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αντιμέτωπη με μια υβριδική απειλή. Η μείωση των ροών αναπόφευκτα στέρησε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια στα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Ενώ καταγγελίες για επαναπροωθήσεις γίνονται εδώ και δεκαετίες και για πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, το τελευταίο χρόνο υπάρχει μια στοχοποίηση της Ελλάδος με, ακραίες όπως λέτε καταγγελίες, που δεν στηρίζονται σε γεγονότα ή σε αδιάσειστα στοιχεία.

Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας και πάντα καλοδεχούμενη. Απλώς θα πρέπει να μην εξάγουμε τα εσωτερικά μας, ειδικά όταν ήδη έχουν ελεγχθεί και απορριφθεί σχετικές καταγγελίες από την ΕΑΔ.

Αντιλαμβάνομαι ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά ομοθυμίας και σύμπνοιας, όπως και άλλα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θυμίζω ότι η διαρκής επιτήρηση των συνόρων είναι ταυτόχρονα και ένα βαθιά ανθρωπιστικό καθήκον, καθώς οδηγεί σε σημαντική μείωση απωλειών ανθρώπινων ζωών.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι στην διαχείριση του μεταναστευτικού επικρατεί πλέον μια εμφανώς βελτιωμένη εικόνα.

Πρόσφατα απευθυνθήκατε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα μετά από δικό σας αίτημα. Ποιος λόγος σας ώθησε σε αυτό και ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Θεώρησα χρέος μου ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της Ε.Ε., να παρουσιάσω όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις, μέχρι την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και να καταρρίψω τις έωλες και αβάσιμες κατηγορίες για επαναπροωθήσεις.

Μάλιστα ανακοίνωσα τη δημιουργία θέσης μηχανισμού επιτήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με πρόταση της Ελλάδας και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη διερεύνηση των καταγγελιών μετά τον εσωτερικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας που εποπτεύεται από εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία απολύτως σκιά και είμαστε διατεθειμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τους ανθρώπους που νυχθημερόν επιχειρούν για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση μπαίνει και επίσημα στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να βάζει στην εξάντληση της τετραετίας τον αστερίσκο που αφορά στην όξυνση του πολιτικού κλίματος. Θα σας ρωτήσω με βάση και τα προαναφερθέντα εάν η χώρα αντέχει να φτάσει ως την άνοιξη του 2023; Πόσες κάλπες θα χρειαστούν;

Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να φτάσει την παρούσα θητεία έως την συνταγματική προθεσμία, το καλοκαίρι του 2023. Η χώρα θέλει σταθερότητα, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις. Αυτή η σταθερότητα απαιτεί την συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ενισχυμένη αναλογική είναι μονόδρομος στην Ελλάδα, βλέποντας τις αδυναμίες συνεργασίας που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν αλλά και ακούγοντας τώρα τις απόψεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εν πάση περίπτωση, ευθύνη όλων θα είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής Κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν. Μιας Κυβέρνησης που θα μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης