ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική η αποτίμηση της Αθήνας για τη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Η αναδίπλωση Ερντογάν και τα μηνύματα Μητσοτάκη

ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θετικό πρόσημο βάζει η Αθήνα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά είδε τον Ταγίπ Ερντογάν να αναδιπλώνεται σε ό,τι αφορά την επιθετική ρητορική του -με τους γνωστούς λεονταρισμούς να εκδηλώνονται μόνο αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου και για προφανείς λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης-, ενώ τα μηνύματα που εισέπραξε ο Τούρκος πρόεδρος τόσο από τον Τζο Μπάιντεν, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ ήταν αρκούντως αυστηρά.

Ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει την παραίνεση του Προέδρου των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Επισήμανε ότι «σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας και σημείωσε:

«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, σε ό,τι έχει να κάνει με την προκλητικότητα της Τουρκίας και σε ερώτηση αν βλέπει παράθυρο διαλόγου με τον κ. Ερντογάν, απάντησε:

«Το "Μητσοτάκης γιοκ" το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Το άκουσα μετά τον Έβρο. Ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κ. Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε και να λύσουμε τις διαφορές μας.

»Από εκεί και πέρα νομίζω ότι κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία κατανόηση καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τη Συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο. Αυτό, νομίζω, ότι τα λέει όλα και για αυτό εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που τήρησε σιγήν ιχθύος για τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφέρθηκε στο αναθεωρητικό του δόγμα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μόνο κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου και υπό το κλίμα των αντιδράσεων της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορείς να εξοπλίζεις τα νησιά, αλλά η Ελλάδα το έκανε» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την δυσφορία του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

«Όπως γνωρίζετε, η στάση της Ελλάδας πρόσφατα δεν ταιριάζει με τη δική μας αντίληψή άσκησης πολιτικής. Μετά το δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, του έκανα μια πρόταση. Του είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα στη μεταξύ μας σχέση. Όμως, έπειτα από 2-3 εβδομάδες τα χάλασε όλα με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά επιχειρεί να εξοπλίσει τα νησιά. Δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τα νησιά. Λένε επίσης ότι οι βάσεις που ίδρυσαν οι ΗΠΑ είναι για τη Ρωσία. Ο τουρκικός λαός δεν πιστεύει ότι οι βάσεις είναι κατά της Ρωσίας. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο, γιατί γίνονται αυτά;» δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, στον Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίθεση ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, για τη στάση που κράτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Τώρα μας έρχεται και αναρωτιέται στο γιατί εξοπλίζονται (τα νησιά). Πού ήσουν αδερφέ τόσο καιρό; Τώρα το έμαθες; Η εξωτερική πολιτική είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται βαθιά διπλωματία», είπε ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας.

F-16 και F-35

Για το θέμα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, o Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε: «Οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».

Θετικός ως προς την πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16» αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

O Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι δίνει το «πράσινο φως» ως «αντάλλαγμα» στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όπως θυμάστε είχα δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να τους πωλήσουμε μαχητικά F-16 και να τα αναβαθμίσουμε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο από τις ΗΠΑ την πώληση 40 μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση 80 από τα αεροπλάνα που ήδη κατέχει.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις δηλώσεις Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα «τρέχει» την προμήθεια μαχητικών F-35. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο.

Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, με οψιόν για άλλα 20. Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης