Στυλιανίδης: Σημαντικά εργαλεία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και το rescEU
Ανανεώθηκε:
Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU ως «καίριας σημασίας εργαλεία για τη συλλογική θωράκισή μας έναντι των διαρκώς εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη συζήτηση με θέμα «Πώς θα ανταποκριθούμε στην επόμενη, σχετική με το κλίμα, κρίση» («How to respond to the next climate-related crisis?»), αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη διασύνδεσης της διαχείρισης του κινδύνου με τις νέες προκλήσεις, με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική κρίση στη βάση του τρίπτυχου πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα-ανθεκτικότητα.
Επίσης, ο υπουργός χαιρέτισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γνώσης Πολιτικής Προστασίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί, πλέον, κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών από έξι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον επίτροπο Janez Lenarčič, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, ο οποίος υποστήριξε την ελληνική πρόταση για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα «Αιγίς» για τη συνολική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, το οποίο χρηματοδοτείται κατεξοχήν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ευχαρίστησε, ακόμη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα την αρμόδιο επίτροπο Elisa Ferreira, καθώς και τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για τη Στήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Mario Nava, για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του εθνικού συντονιστικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στη χώρα μας, υποστηριζόμενου από μία εθνική βάση δεδομένων με επιστημονική τεκμηρίωση και επάρκεια, μέσω του Τεχνικού Προγράμματος Στήριξης (TSI) της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM).
Επίσης, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών (UNDRR), Octavian Bivol, με τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας με τον ΟΗΕ στη βάση προώθησης των στόχων του Πλαισίου Sendai 2015-2030.
Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, είχε, επίσης, συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στις εργασίες μετείχαν, ακόμη, ως ομιλητές, στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ΜΚΟ, την επιστημονική κοινότητα και εθελοντικές οργανώσεις.
Κεντρικό μήνυμα του φετινού Φόρουμ ήταν «Προς μία ταχύτερη, πιο πράσινη και πιο έξυπνη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών» και περιελάμβανε τέσσερις κύριες θεματικές:
- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής - Προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμεν.
- Προστατεύουμε τους πολίτες μας - Προσαρμογή σε νέους κινδύνους
- Η Ευρώπη στον κόσμο - Πέρα από τα γεωγραφικά μας όρια
- Καινοτομία και ψηφιοποίηση - Όλη η γνώση μαζί