Επέστρεψε η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη μετά την ανάκλησή της
Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Αυστρίας έγινε δια της διπλωματικής οδού από τον υπουγό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη, την οποία είχε ανακαλέσει ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις Αυστριακών πολιτικών εναντίον της Ελλάδας που ζητούσαν ακόμη και την αποπομπή της απο την Ευρωζώνη, επέστρεψε μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες, στη Βιέννη.
Συγκεκριμένα, η κ. Χρυσούλα Αλειφέρη, επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαΐου στην Ελληνική Πρεσβεία της Αυστρίας. Η κ. Αλειφέρη ταξίδεψε με τον κ. Κοτζιά από την Αθήνα στη Βιέννη, μαζί με την αποστολή του Υπουργίου Εξωτερικών.
H κ. Αλειφέρη συνόδευε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά στις επαφές που είχε στην Αυστριακή πρωτεύουσα.
Στη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter το Υπουργείο Εξωτερικών διακρίνεται μαζί με τον υπουργό και τα μέλη της ομάδας φιλίας Ελλάδας – Αυστρίας.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσκεψη σε Αυστρία και Σλοβακία τείνοντας διπλωματική χείρα φιλίας στις δύο χώρες με τις οποίες οι σχέσεις είχαν τεθεί στο πάγο μετά τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την προσφυγική κρίση.
Ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βιέννη συναντήθηκε με τον πρόεδρο H.Fischer και με τον ομολόγό του Sebastian Kutz.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά οι δύο υπουργοί εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αναμένει από τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλληλεγγύη – η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη – για τα οικονομικά θέματα, την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι γίνεται μεσούσης της οικονομικής κρίσης. « Έτσι, τα οικονομικά και προσφυγικά ζητήματα καταλήγουν να εξελίσσονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Συζητήσαμε επίσης για τη στάση μας έναντι των Δυτικών Βαλκανίων και τις σχετικές δυνατότητες συνεργασίας. Πληροφόρησα τον υπουργό σχετικά με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει στους γείτονές μας για πιθανές μορφές συνεργασίας». Ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον κ. Κurz να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας είπε ότι και η χώρα του έχει πληγεί από το προσφυγικό, δεδομένου ότι αποτελεί τον τελικό προορισμό με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν τον τελευταίο χρόνο, με 90.000 πρόσφυγες. Eξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Τουρκία.
«Πιστεύω ότι έχουμε συμφωνήσει ότι η κατάσταση έχει κάπως εκτονωθεί, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να εργασθούμε περαιτέρω από κοινού για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, καθώς ακόμη και αν υπάρχει τώρα μια κάποια εκτόνωση, πρέπει όπως και πριν να προσέξουμε ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εξάρτηση έναντι της Τουρκίας. Πρέπει επίσης να είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι, ώστε η κρίση, όπως την βιώσαμε πέρυσι, να μην επαναληφθεί για ακόμη μία φορά», είπε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
Το ιστορικό της ανάκλησης
Στις 23 Φεβρουαρίου σε διάβημα που είχε στείλει την Τρίτη, προς την Αυστρία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήριζε τη Διάσκεψη της Βιέννης «εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες». Τόνιζε δε ότι είναι «μη φιλική ενέργεια» το ότι δεν προσκλήθηκε η χώρα μας «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».
Τη δυσαρέσκειά του είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε.
Στις 25 Φεβρουαρίου, σε ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμαινε ότι επιστρέφει στην Αθήνα, η κ. Αλειφέρη "προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας".
Οι σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας είναι σε κρίση μετά την πρωτοβουλία που έλαβε η Αυστρία να διοργανώσει Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, κινούμενη εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους".
Διαβάστε περισσότερα στους συνδέσμους που ακολουθούν:
Ανακαλεί για διαβουλεύσεις το ΥΠΕΞ την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη
Ανακαλεί η κυβέρνηση τον έλληνα Πρέσβη στην Τσεχία
Συνάντηση Κοτζιά – Ζαοράλεκ - Επέστρεψε ο Έλληνας πρέσβης στην Πράγα
Πηγή:CNN Greece