Οικονόμου: Δεν θα πάμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το ζωνάρι λυμένο για καβγά με την Τουρκία
Τα δώδεκα βασικά σημεία της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, η οποία όπως αποκάλυψε θα αποτελέσει το θέμα της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, στις 6 Ιούλιου, ανέπτυξε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανυποχώρητη απέναντι στα παράλογα αιτήματα αναθεωρητισμού της Τουρκίας.
«Η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και απευθύνει παράλληλα πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθώς και την προοπτική απόδοσης υποψήφιας χώρας στη Γεωργία αλλά και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
Ακόμη τόνισε ότι στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρέπει αφενός μεν η Ευρώπη να επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης και αφετέρου οι χώρες αυτές να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, από την ανάληψη της διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι εφάρμοσε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές αυτές κατέστησαν δυνατές με τη δυνατότητα που εξασφαλίστηκε χάρη στο οικονομικό σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές παρεμβάσεις
Οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή στις 6/7 κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική.
Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε 12 κομβικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και στα αποτελέσματα που αυτή είχε για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση άθλια και κανείς δεν την ξεχνά: υψηλότατη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, ανύπαρκτη μέριμνα για τις ποσοτικές αλλά και ποιοτικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος.
«Η κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση, την κοινωνική προστασία», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Γιατί αρχή μας είναι όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός, γιατί όλα πρέπει να γίνονται πρώτα για τον άνθρωπο».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, στην αξιοποίηση κάθε εθνικής και κοινοτικής δυνατότητας και στη δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης ώστε να παρασχεθούν 10 δισεκ. ευρώ στήριξη για εργαζόμενους και ανέργους στην περίοδο της πανδημίας. Επίσης, στην παροχή 2,8 δισεκ. σε προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022. Ανέφερε ενδεικτικά ότι παρά την πανδημία ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τριπλασιαστεί, καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το εύρος και το βάθος του κυβερνητικού έργου, συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων και τεράστιων διεθνών κρίσεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις τόσο των κρίσεων όσο και της δεκαετίας των μνημονίων ταλαιπωρούν την χώρα και τους ανθρώπους της», είπε ο κ. Οικονόμου ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του. «Θα μείνουμε προσηλωμένοι στο βασικό ζητούμενο της πολιτικής, αλλά και της διακυβέρνησης στην εποχή μας: Να διέλθουμε αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε μαζί περισσότερα για τον καθένα, αλλά και για όλους, για την Πατρίδα, για το λαό μας και για το Έθνος μας», κατέληξε.
Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα απαντήσει ο Μητσοτάκης απέναντι σε ενδεχόμενο αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από το Ερντογάν κατά την επικείμενη Σύνοδο στο ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η Ελλάδα αποδομεί κάθε παράλογο αίτημα της Τουρκίας. Στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με τον ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά είμαστε ταυτόχρονα ανυποχώρητοι απέναντι σε κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο διεθνές δίκαιο».
Αναφορικά με το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού σχολίασε πως «δεν νομίζω να υπάρχει πολιτικός που να έχει ψαχθεί τόσο πολύ το Πόθεν Έσχες του όσο του πρωθυπουργού και της συζύγου του, ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Euractiv είπε: «Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο μόνος πολιτικός στον κόσμο που δεν αντιλαμβάνεται τα διεθνή χαρακτηριστικά της κρίσης. Όταν έρθει η ώρα, ο κόσμος θα απαντήσει».
Τέλος, για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας το Power Pass περιορίστηκε να δηλώσει: «Αν υπάρξει κάποιου είδους ανάγκη θα το εξετάσουμε. Προς το παρόν πάντως δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα».