ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας στην Αχρίδα: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ

«Πρέπει να αποκρουστούν οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Δένδιας από την Αχρίδα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, από την Αχρίδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποκρουστούν οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο 'Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών' για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση», σημείωσε.

«Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο κ. Δένδιας είχε χειραψία και σύντομη συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κατ' επανάληψη επισημάνει, όπως και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Ιανουάριο στην Κροατία, πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα να οπισθοδρομήσουν στις πρακτικές του 19ου αιώνα, συγκεκαλυμμένες σήμερα ως νεο-οθωμανικές ή εθνικιστικές φιλοδοξίες, που πραγματοποιούνται με χειραγώγηση θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών συσχετισμών.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε και πιο πρόσφατα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη δράση αποσταθεροποιητικών τρίτων χωρών στην περιοχή, δράση, η οποία υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί, υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη. Με την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, μειώνεται το πεδίο δράσης των τρίτων χωρών, σημειώνουν σχετικά διπλωματικές πηγές.

Και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Politico ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «είναι η ώρα να βάλουμε την ευρωπαϊκή διεύρυνση ξανά σε τροχιά».

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι ξεκάθαρο: Τηρώντας τα κριτήρια που έχουν οριστεί ας επιδιώξουμε την ένταξη ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033. Πρόκειται για φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο χρονοδιάγραμμα. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ. Και το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης