ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Οι φωνασκίες της Άγκυρας, η απάντηση της Αθήνας και το μήνυμα του Βερολίνου

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των κυρίων Ερντογάν και Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως «νομοτελειακά, κάποια στιγμή, θα ξανασυναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας». INTIME NEWS / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Οι αλλεπάλληλες λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα τις «κορώνες» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του στενού κομματικού συνεργάτη του, Ομέρ Τσελίκ, αλλά και των υπουργών Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεν προξενούν την παραμικρή έκπληξη στην ελληνική πλευρά. Ίσως επειδή φαίνεται πως επιβεβαιώνουν με τον πλέον καταταφανή τρόπο ότι η Άγκυρα διακατέχεται από έναν κλιμακούμενο εκνευρισμό, ο οποίος εξωτερικεύεται με φωνασκίες και βαρύγδουπες τοποθετήσεις

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece είχε προβλέψει τους τακτικισμούς αυτού του είδους, μιλώντας ακριβώς γι' αυτό: Ότι, δηλαδή, η Τουρκία, στην προσπάθειά της να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τα «δίκαια αιτήματά της», θα επιδιδόταν σε φωνασκίες.

Είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο διαπρεπής ακαδημαϊκός:

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να διεξαγάγει πολεμική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, εάν δεν γνωρίζει a priori το αποτέλεσμα, ότι θα είναι υπέρ της. Και δεν θα είναι υπέρ της και το ξέρει. Γι’ αυτό και όλα αυτά που κάνει είναι φωνασκίες. Διαδηλώνει παντού ότι η Ελλάδα παρανομεί κι εμμένει στη θέση της ότι το Αιγαίο είναι μια διαφιλονικούμενη περιοχή. [...] Η Τουρκία είναι μια εν τοις πράγμασι φτωχοποιημένη χώρα. Ο Ερντογάν ζει σε παλάτι, ενώ οι πολίτες βιώνουν εξαθλίωση και όλο αυτό δεν αλλάζει με τις φωνασκίες και τις ηγετικές «κορώνες» του. Ο κόσμος στη γειτονική χώρα ζει απίστευτες καταστάσεις».

Τελευταίο περιστατικό «φωνασκιών» η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά τη δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ωστόσο έλαβε ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές.

Ειδικότερα, ο κ. Σοϊλού αναφέρθηκε το ζήτημα του μεταναστευτικού, κατηγορώντας ευθέως την Ελλάδα - αλλά και τη Frontex, ζητώντας μάλιστα την κατάργησή της - για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ επανέφερε τα όσα είχε πει την Τρίτη ο Χολουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για ελληνική βοήθεια στο PKK.

Μάλιστα, επιχείρησε να εμπλέξει τη χώρα μας με υποθέσεις υπόθαλψης τρομοκρατών, μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε πράξει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών και την 1η Ιουνίου, όταν ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες του PKK και της FETO (σ.σ. γκιουλενιστές) σε στρατόπεδο στο Λαύριο Αττικής». Τότε, μάλιστα, είχε λάβει την αποστομωτική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές

Οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, απαντώντας στις κατηγορίες, ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο. Μάλιστα ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η ΕΕ χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό - ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών - και από τη στιγμή που ο Σοϊλού ενέπλεξε μία σειρά χωρών, πέραν της Ελλάδας - οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολουδάκης.

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι την Τρίτη (14/06), ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωσνταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και των Ελλήνων βουλευτών.

Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής του είπε ότι «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία άλλων χωρών τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών», ενώ σε έντονο ύφος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, λέγοντας μάλιστα ότι στο Λαύριο λειτουργεί στρατόπεδο της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Οι Έλληνες βουλευτές αρνήθηκαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με τον Χουλουσί Ακάρ να υψώνει τον τόνο της φωνής του και να λέει ότι «όλοι γνωρίζουν για το στρατόπεδο στο Λαύριο. Το ίδιο και στη Σουηδία, τα μέλη του PKK κάνουν ό,τι θέλουν».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί στο τέλος από την αίθουσα εκνευρισμένος.

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών - Εκνευρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Μητσοτάκης: Είμαι πια συνηθισμένος στις μεταβολές της τουρκικής ρητορικής

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα η κυκλοθυμική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δείχνουν το διττό δρόμο που πρέπει να τηρήσει η Αθήνα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα: Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη (14/06) στην ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτριστικά:

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερτογάν τέσσερις φορές και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πάρα πολλές διακυμάνσεις της έντασης. Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι αιτιάσεις της Άγκυρας στερούνται λογικής και νομιμότητας.

Όπως είπε, «η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς δε εάν ο ίδιος επιθυμεί να ξανασυναντηθεί μετά το «Mitsotakis yok» (σ.σ. «Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης») που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Τα ίδια είχε πει ο Ερντογάν και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερτογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφωνιών. Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε και οι αιτιάσεις της Τουρκίας όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ είναι εντελώς παράλογες που εγείρουν θέματα για την κυριαρχία των νησιών».

«Πόρτα» σε Ερντογάν από Γερμανία

Ηχηρή, ωστόσο, υπήρξε η παρέμβαση της Γερμανίας όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα, η οποία νωρίτερα απυήθυνε συστάσεις σε αυστηρούς τόνους στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι αφορμή για ανησυχία.

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Ιουνίου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης