Στυλιανίδης: Στην Ελλάδα Ευρωπαίοι πυροσβέστες το καλοκαίρι, στο Βορρά ελληνικές δυνάμεις το χειμώνα
Ανανεώθηκε:
Τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η πυρόσβεση δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς της κυβέρνησης για την πρόληψή τους αλλά και ένα πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ πυροσβεστών από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε στην βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Πέρσι το καλοκαίρι σημειώθηκαν πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, οι οποίες προκάλεσαν φωτιές 600 βαθμών Κελσίου» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, και συμπλήρωσε: «Και αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές».
«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό» είχε προειδοποιήσει ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στις αρχές του μήνα και μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βούλα και τη Γλυφάδα.
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως οι καύσωνες και τα μακρύτερα, ξηρότερα καλοκαίρια προκαλούν πιο έντονες πυρκαγιές, που κινούνται γρηγορότερα και είναι πιο δύσκολο να κατασβηστούν.
«Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature), το 80% της καμένης Γης στην Ευρώπη βρίσκεται σε μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα σημειώνονταν περίπου 65 παράλληλες δασικές πυρκαγιές την ημέρα πέρσι τον Αύγουστο ενώ οι θερμοκρασίες τακτικά ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου» τονίζει το δημοσίευμα, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Μάτι -την δεύτερη πιο θανατηφόρα πυρκαγιά του αιώνα μας- και τους 102 ανθρώπους που χάθηκαν στις φλόγες.
Ακολούθησε, όπως τονίζει η εφημερίδα, σχετική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιτραπεί η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.
«Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δαπάνησε πολύ περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών παρά για την πρόληψή τους, ζητώντας από το κράτος να αναβαθμίσει το προληπτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας» αναφέρουν οι Financial Times, που εξηγούν, παράλληλα, ότι τρία χρόνια αργότερα, ο Στυλιανίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ίδιες προκλήσεις.
«Υπάρχει μια επικάλυψη αρμοδιοτήτων που περιπλέκει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός δεν ήταν υψηλός.
Ωστόσο, φέτος θα προσληφθούν 500 δασοκομπάντος ενώ θα είναι διαθέσιμα 86 πυροσβεστικά αεροσκάφη, αντί των 74 που είχε η Πυροσβεστική πέρσι.
«Αυξάνουμε πολύ τις περιπολίες στα δάση και για πρώτη φορά εμπλέκουμε το στρατό και εθελοντές» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας πως αυτό κατέστη δυνατό με 50 εκατομμύρια από το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας μετά από τον κορωνοϊό.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα τονίζει, παράλληλα, πως ο Στυλιανίδης πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Ο υπουργός πίεσε για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος που προβλέπει την φιλοξενία 250 πυροσβεστών από έξι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.
Οι δυνάμεις αυτές θα συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κομισιόν, θα δοκιμαστεί στην Ελλάδα και ενδεχομένως να υιοθετηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και αυτό γιατί όταν η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε ευρωπαϊκή συνδρομή πυρόσβεσης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες περνούσαν ημέρες και η βοήθεια καθυστερούσε σημαντικά.
Η Ελλάδα θα στέλνει πυροσβέστες στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά τους μήνες του καλοκαιριού, για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές πλημμύρες.
«Κανένας δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές φωτιές μόνος» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, και κατέληξε λέγοντας: «Στις μέρες μας ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες».