ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

“Στο χθεσινό Eurogroup μετά από 6 χρόνια συνεδριάσεων όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επισφραγίστηκε μια αλλαγή της εικόνας της”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και έκανε λόγο για “καλές ειδήσεις για την ελληνική κοινωνία”.

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνη και απομονωμένη, βρίσκει ισχυρή στήριξη και υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν πια κατανοήσει ότι δικαιούται επιτέλους να γυρίσει σελίδα” ανέφερε και επεσήμανε ότι μέχρι τώρα ο δανεισμός πήγαινε ως επί το πλείστον για να ξεπληρώνουμε προηγούμενα χρέη και όχι στη ελληνική οικονομία.

“Αυτή η αλλαγή στάσης, αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν ήταν θείο δώρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών μας προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών αλλά και των πολιτικών μας παρεμβάσεων, σε όλα τα επίπεδα, στις συνόδους κορυφής, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνησή μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Έδωσε μια διαπραγματευτική και πολιτική μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”.

“Είναι μια δουλειά που απέδωσε καρπούς. Δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες. Αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις”.

“Από την πλευρά μας τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας τόσο απέναντι στους δανειστές όσο και τον ελληνικό λαό. Περάσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να επιφέρουμε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο, προστατεύαμε την πρώτη κατοικία”, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

“Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια. Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην κοινωνία”, τόνισε.

“Έχουμε για πρώτη φορά συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Προβλέπει συγκεκριμένα σαφή βήματα τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την 24η Μαΐου και θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας", ανέφερε ακόμα.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Τσίπρας, δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.

"Σήμερα είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι αλλά δε πετάμε στα σύννεφα", είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αυτή η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία είναι και η πιο απαιτητική. "Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε τροχιά απογείωσης", είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση στο "κατεστημένο"

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο "εγχώριο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο που για μια ακόμη φορά από τον Γενάρη του ‘15, έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση, με αφορμή την πιο δύσκολη αξιολόγηση", για να προσθέσει ότι "έπαιξαν και έχασαν".

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ –σημείωσε- κάποιοι προσπαθούν με ψεύδη, συκοφαντίες, κινδυνολογία και διαρκή καταστροφολογία, να δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια.

Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, είπε ο πρωθυπουργός, "γιατί εκτός από την ελπίδα του ελληνικού λαού που χθες αναγεννήθηκε, υπάρχει και η ελπίδα της διαπλοκής, που χθες πέθανε οριστικά".

Έπαιξαν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα έχασαν, είπε ο κ. Τσίπρας, "διότι στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, προσέφεραν κακές υπηρεσίες πάνω από όλα στην ίδια τη χώρα. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας τις θέσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές".

"Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι. Και βλέπει επιτέλους στο φως της ανάπτυξης", σημείωσε. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τη παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, είπε και ζήτησε "όλοι μας, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το καθεστώς της επιτροπείας. Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι πλέον από την καθημερινή και εντατική διαπραγμάτευση".