Η μάχη των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων και τα μηνύματα Μητσοτάκη
Η κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων για πρόωρες κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αναιρεί τον προεκλογικό συναγερμό, υπό τον οποίο λειτουργεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, το «γαλάζιο» επιτελείο.
Ο χρησμός
Στην αιχμή της προεκλογικής προετοιμασίας -εκτός από τις στοχευμένες εξορμήσεις μεικτών κλιμακίων, υπουργών και βουλευτών στην περιφέρεια- βρίσκεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τα πρόσωπα τα οποία θα πάρουν το «χρίσμα» για να ριχτούν στη μάχη του σταυρού, η οποία βάσει των πρωθυπουργικών διαβεβαιώσεων θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2023.
Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε μια λακωνική φράση για να δώσει το στίγμα των επιλογών με τις οποίες θα συμπληρωθεί το παζλ των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων:
«Οι καλύτεροι, έχουν πάντα θέση…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, αφού προανέφερε, ότι ήδη από τις εκλογές του 2019 έχει συντελεστεί σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, άνοιξε κατά έναν τρόπο και τα… χαρτιά του, για το εάν ενόψει της νέας, εθνικής αναμέτρησης τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν θα εκπληρώνουν και το ζητούμενο της αμφίπλευρης διεύρυνσης:
«Εντάξει, νομίζω ότι οι καλύτεροι, οι οποίοι συμμερίζονται ή μπορούν να συμμεριστούν το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα ονόματα
Τα ψηφοδέλτια «χτίζονται» με γνώμονα την ενίσχυση του «γαλάζιου» ανταγωνισμού αλλά και την δυνατότητα προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων.
Τα τελευταία 24ωρα, η ονοματολογία καλά κρατεί, και φέρνει σε μια από τις θέσεις του ανανεωμένου ψηφοδελτίου επικρατείας, τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.
Η «υποψηφιότητα» Κωσταράκου απηχεί και την πρόθεση να αυξηθεί η επιρροή σε μια σημαντική εκλογική δεξαμενή, όπως αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων, και μπαίνει κατά τις ίδιες πληροφορίες δίπλα στον «σίγουρο», Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο θα σηκώσει το βάρος της «γαλάζιας» εκπροσώπησης.
«Μάχη» αναμένεται να γίνει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα μπουν στη Βουλή, ενώ στην περίπτωση που στηθούν δεύτερες κάλπες, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική και με το σύστημα της λίστας.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι βουλευτές δεν μπορέσουν να εκλεγούν με την πρώτη, θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία, αλλά θα πρέπει να έχουν πλασαριστεί όσο ψηλότερα μπορούν στο ψηφοδέλτιο.
Α’ Αθηνών
Αρκετά είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την Α’ Αθήνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» καμία νέα υποψηφιότητα, ενώ εκτός έχει τεθεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος διαγράφηκε και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Πλεύρης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.
Ερωτήματα υπάρχουν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία συμπληρώνει δύο θητείες στις Βρυξέλλες, και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενώ πιθανότατα υποψήφιος θα είναι ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτος επιλαχών.
Η υποψηφιότητα του Τάκη Θεοδωρικάκου «τάραξε» τα νερά στον Νότιο Τομέα σε ένα ψηφοδέλτιο όπου μετέχουν έμπειρα πρόσωπα που γνωρίζουν από εκλογικές μάχες, όπως ο Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, η Άννα Καραμανλή, ο Βασίλης Σπανάκης και ο Γιάννης Καλιάνος.
Δεν αποκλείεται, επίσης, να προστεθεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ενώ «θολό» παραμένει το τοπίο για τον Νίκο Χαρδαλιά.
Οι πρόωρες και τα μηνύματα
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να κρατήσει στην… πρίζα, κόμμα και κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε για ακόμη μια φορά την πολιτική του κοσμοθεωρία, για το θέμα των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι:
«Το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους».
Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ:
«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».
Και σημείωσε σε κατηγορηματικό ύφος:
«Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος και γίνεται αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μου γίνεται ολοένα και πιο συχνά αυτό το ερώτημα. Κι εγώ θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε εκ νέου το διπλό μήνυμα κατά της χαλαρότητας.
Απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε απευθύνει και κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:
«Αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».
«Ξόρκισε» δε, για ακόμη μια φορά τη χαλαρή ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής:
«Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.
Η αυτοδυναμία
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθησή του ότι:
«Σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».
Διευκρίνισε όμως:
«Η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το σύνθημα για το οποίο είχε μιλήσει στον προεκλογικό στίβο του 2019 για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και ανέφερε ότι θα επιμείνει σε αυτό.
Υποστήριξε δε, ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ό,τι σε εκείνη την περίοδο.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης, για ακόμη μια φορά, και τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου.
«Μου ζητάτε να προσαρμόζω -επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες- να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;»